Értesítő

A fiataloknak, különösen azoknak, akik idegenkednek az Egyháztól vagy bizalmatlanok vele szemben, azt szeretném üzenni: hagyjátok, hogy Jézus lenyűgözzön benneteket, és bátran tegyétek fel neki fontos kérdéseiteket. Az evangéliumot olvasva engedjétek, hogy zavarba hozzon az ő jelenléte, amely mindig jó értelemben vett válságba sodor bennünket. Ő mindenkinél jobban tiszteli szabadságunkat, nem erőlteti ránk magát, hanem felajánlja közelségét: adjatok neki helyet életetekben, és boldogságot fogtok találni követésében – és ha kéri, akkor önmagatok teljes odaajándékozásában.

A karizmák és hivatások sokszínűsége, melyet a keresztény közösség elismer és támogat, hozzásegít keresztény identitásunk teljes megértéséhez: Isten népeként a világ útjain járva, a Szentlélek által inspirálva és Krisztus testébe élő kövekként beépülve mindannyian felismerjük, hogy egy nagy család tagjai vagyunk, az Atya gyermekei és egymás testvérei. Nem önmagukba zárt szigetek vagyunk, hanem az egész részei. A hivatások világnapja ezért a szinodalitás jegyeit viseli magán: sokféle karizma van, és arra kapunk meghívást, hogy meghallgassuk egymást és együtt járjuk az utat, hogy felfedezzük egymás karizmáját és felismerjük, mire hív bennünket a Lélek mindannyiunk javára. […] 

Mindezeket illetően ismét csak azt mondom nektek, amit a lisszaboni ifjúsági világtalálkozón: „Rise up! – Keljetek fel!” Ébredjünk fel álmunkból, lépjünk ki a közönyből, nyissuk ki a börtönt, amelybe magunk zárkóztunk be, hogy mindannyian felfedezhessük hivatásunkat az Egyházban és a világban, és mindannyian a remény zarándokaivá és a béke építőivé váljunk! Szeressük szenvedélyesen az életet és kötelezzük el magunkat a környezetünkről és a környezetünkben élőkről való szerető gondoskodásra! Ismétlem: legyen bátorságotok kockázatot vállalni! Don Oreste Benzi, a jótékonykodó szeretet fáradhatatlan apostola, aki mindig a legkisebbek és a kiszolgáltatottak mellett állt, sokszor elmondta, hogy nincs olyan szegény, aki ne tudna adni valamit, és nincs olyan gazdag, aki ne szorulna rá valamire. Keljünk fel tehát és induljunk el a remény zarándokaiként, hogy a Szent Erzsébetet meglátogató Máriához hasonlóan mi is örömhíreket tudjunk vinni, új életet tudunk fakasztani, testvériséget és békét tudjunk építeni!

Pápai üzenet a Hivatások világnapjára: legyünk a remény zarándokai, a béke építői

ÁPRILIS 28: GYŰJTÉS A TISZAVIRÁG KÖZÖSSÉGNEK

A Tiszavirág ökumenikus közösség 14 éve foglalkozik fogyatékkal élő fiatalokkal és családjaikkal Szegeden. Hálásan köszönjük, hogy ezekben az években mellettünk álltak és nagylelkűen támogattak minket. 

Április 28-án, adománygyűjtést szervezünk a Tiszavirág közösség nyári táborára, ami idén Budapesten kerül megrendezésre augusztus 10-14 között.

Nagy nagy segítség a templomi közösségünk kisebb-nagyobb adományaiból összegyűlő támogatás. Nagylelkűségük nélkül sokkal nehezebb lenne a közösség céljainak elérése.

HACKATHON: KERESZTÉNY PROGRAMOZÓK HÉTVÉGÉJE

Meghirdetjük a II. Szent József Hackathont az az a II. Keresztény Informatikai Műhelyt.

A hétvége fő célja, hogy lendítsünk egyet a kereszténység digitális jelenlétén néhány lehatárolható projekt megvalósításával ill. bővítésével. Szeretettel várjuk tehát a programozókat, térinformatikusokat, digitális tartalomfejlesztőket, valamint informatikai háttérrel rendelkező fordítókat az ország egész területéről.

Időpont: 2024. május 24 – 26. Helyszín: Szeged, Szent József Jezsuita Templomigazgatóság

További részletek és jelentkezés: szentjozsef.jezsuita.hu/szent-jozsef-hackathon/

HACKATHON – Gyerekvigyázókat is keresünk

A II. Keresztény Programozói Hétvége – amit májusban nálunk rendezünk meg – fontos része, hogy a programozókat egész családjukkal szívesen látjuk. Míg apa vagy anya alkot a számítógépet nyomkodva, addig a kisgyerekeknek is szeretnénk különféle programokat szervezni. 

Erre a szolgálatra keresünk segítőket, akik akár csak egy-egy félnapra, vagy akár az egész hétvégére eljönnének segíteni játszani a kisgyerekekkel. További információ és jelentkezés Rácz Hajninál a [email protected] címen, a facebookon, vagy akár telefonon.

TANÁCSADÁS KISGYERMEKES CSALÁDOKNAK

Perényi-Csáthi Éva, gyógypedagógus, szeretettel várja a kisgyermekes családokat ingyenes egyszeri konzultációra nyelvfejlődéssel, pszichomotoros fejlődéssel, társas és érzelmi fejlődéssel kapcsolatos kérdésekben. Az emailes bejelentkezés után a vasárnapi 10-es családos misék végén lesznek ezek az alkalmak. További információ és jelentkezés a plakáton valamint az [email protected] címen. Köszönjük a lehetőséget!

VENDÉGEK ÉS TÁVOLLÉTEK

Április 23-tól május 2-ig Elek Laci atya saját éves lelkigyakorlatát végzi. 

SEGÍTSÜK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓNK 1%-ÁVAL
A JÉZUS TÁRSASÁGA ALAPÍTVÁNYT!

Köszönjük, ha adója egy százalékával támogatja a jezsuiták lelkiségi, szociális, oktatási, kulturális tevékenységét. 1+1%-os rendelkezését szja-bevallásával együtt vagy akár attól függetlenül is benyújthatja legkésőbb május 21-ig. A Jézus Társasága Alapítvány adószáma: 18064333-2-42.

Hogyan rendelkezhet adója 1%-áról? A NAV eSZJA-oldalán vagy akár postán vagy személyesen. És a templomban is szívesen segítünk a megfelelő papírokat kitölteni.

A legapróbb adomány is számít, ne hagyja veszni az 1%-ot sem!
További információ: https://jezsuita.hu/hirek/jezus-tarsasaga-alapitvany-1-szazalek

CSOPORTJAINK és ÁLLANDÓ PROGRAMJAINK

Karitász csoport (megújulást keresünk) * Szent Mónika csoport (hétfő du.) * Szemlélődő csoport (hétfő du.) * Keresztény Élet Közössége (1. és 3. hétfő du.) * Dolgozó fiatalok csoportja (hétfő du.) * Szent József nyitott műhelye (hétfő este) * Gerinctorna csoport (kedd. du.) * Egyetemista hittancsoport (kedd este) * Fiatalok templomi szkólája (kedd este)* Meditációs csoportok (csütörtök reggel, péntek reggel) * „Otthon” közösség (csütörtök) * Bevezetés a Jézus-imába (péntek du.) * Család Csoport (péntek este) * Szent Zita csoport (takarítás és tea, péntek reggel) * Rózsafüzér társulat (hétfő-kedd-szerda du., titokcsere első szombaton) * Angol nyelvű szentmise (szombat 18:30) * Kisgyermekes családok szentmiséje (vasárnap 10).

Továbbá helyet kap nálunk: Missa Latina, Szeged (vasárnap du.) * Anonim Alkoholisták klubja (szerda du.) * Biokertészek csoportja * és a Solis Consort Régizenei Együttes is.

LITURGIKUS REND A HÉTEN

* Április 22., Hétfő – Boldogságos Szűz Mária, Jézus Társasága Édesanyja – ünnep

7:00 Szentmise; Utána szentségimádás egész nap és éjjel. 

* Április 23., Kedd – Húsvéti idő vagy Szent Adalbert (Béla) püspök és vértanú – emléknap

–7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás hajnali egyig; 17:15 Rózsafüzér, 

* Április 24., Szerda – Húsvéti idő vagy Szent György vértanú vagy Sigmaringeni Szent Fidél áldozópap és vértanú – emléknapok

–  7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás 23:00-ig; 17:15 Rózsafüzér és Szt József imádság. 

* Április 25., Csütörtök – Szent Márk evangélista – ünnep

 – 7:00 Szentmise; Szentségimádás 21:00-ig;  18:30 Kollégiumi szentmise

* Április 26., Péntek – Húsvéti idő  – 6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise

* Április 27., Szombat – Húsvéti idő vagy Kaníziusz Szent Péter, áldozópap és egyháztanító a Közép- és Keleteurópai asszisztencia védőszentje  – jezsuita emléknap

– 8:00 Szentmise; 17:45 Rózsafüzér;  18:30 Angol nyelvű Szentmise

* Április 28., Vasárnap – Húsvét 5. vasárnap
– 7:30 Gyóntatás, 8:00 Szentmise; 10:00 Családos szentmise; 18:30 Szentségimádás és gyóntatás; 19:30 Szentmise

SZENTMISESZÁNDÉKOK 

● Április 22. hétfő: 700 A jótevőkért

● Április 23. kedd: 700 + Sándor, é. gyermek és családja

● Április 24. szerda: 700  + Kornélia

● Április 25. csütörtök: 700 A Jézus Társasága halottaiért

● Április 26. péntek: 700 Hivatásokért

● Április 27. szombat: 800  Világbékéért ; 1830 ● Április 28. vasárnap: 800       1000     Bertalan Gábor és Gizike; és az András család + tagjai lü.;  1930