Értesítő

Ferenc pápa két kulcsszóra hívta föl a Pápai Biblikus Bizottság tagjainak figyelmét: együttérzés és inklúzió, vagyis a be- és elfogadás. Az együttérzés visszatérő és jellemző viselkedése az Úrnak, aki törékeny és rászoruló emberekkel találkozik. A pásztor nélkül utat kereső nyáj, az éhező és elgyötört tömeg, a betegek kívánságai nagy együttérzésre indítják Jézust. Ez közelségben nyilvánul meg, és általa Jézus azonosítja magát a szenvedőkkel: „Beteg voltam, és meglátogattatok” (Mt 25,36). Mindez egy fontos szempontot tár fel előttünk:

Jézus nem magyarázza a szenvedést, hanem lehajol a szenvedőkhöz. Nem úgy közelíti meg a fájdalmat, hogy általánosságban buzdít és meddőn vigasztal, hanem felfogja a drámát és bevonódik.

Jézus megmenti az embert, és átlényegíti fájdalmát. Krisztus átalakította az emberi fájdalmat azáltal, hogy egészen magáévá tette: átérezte és felajánlotta, mint a szeretet ajándékát.

Nem adott könnyű válaszokat miértjeinkre, hanem a kereszten tette magáévá a mi nagy miértünket.

Jézus kézzel tapintja az emberi szenvedést, alázattal, szelíden, békésen, hogy a megtestesült Isten nevében hozza el megváltó és konkrét támaszának közelségét. Kézzel érintve, nem elméletileg – hangsúlyozta a pápa.

Ez pedig elvezet minket a második kulcsszóhoz: az inklúzióhoz. Bár ez nem bibliai kifejezés, jól megmutatja Jézus stílusának kiemelkedő jegyét: azt, hogy elindul megkeresni a bűnöst, a tévelygőt, a kirekesztett, megbélyegzett embert, hogy mindenki bejusson az Atya házába. Ez a magatartás az osztozást hozza magával. Ahogy Jézus jót tett az emberekkel, és meggyógyította a betegeket, úgy azt parancsolta tanítványainak is, hogy vegyék gondjaikba a betegeket, és áldják meg őket az ő nevében, ezáltal osztozva vigaszt hozó küldetésében.

Ferenc pápa: Jézus nem magyarázza a szenvedést, hanem lehajol a szenvedőhöz 

KÉZMŰVES SZOMBAT: SÓ, LISZT, GYURMA

Ki ne szeretne gyurmázni? Jó móka, különféle figurákat kipróbálni, megvalósítani. Most sóból és lisztből. Hozzávalókat mi viszünk. Viszünk továbbá figurákat, kiszúrókat, nyújtófákat, de ha Neked van ötleted, kipróbált formád, vagy hasznos tapasztalatod, hozd el, megvalósítjuk.

2024 április 20-án, szombaton, 16 órakor!

Várunk mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt!

HACKATHON: KERESZTÉNY PROGRAMOZÓK HÉTVÉGÉJE

Meghirdetjük a II. Szent József Hackathont az az a II. Keresztény Informatikai Műhelyt.

A hétvége fő célja, hogy lendítsünk egyet a kereszténység digitális jelenlétén néhány lehatárolható projekt megvalósításával ill. bővítésével. Szeretettel várjuk tehát a programozókat, térinformatikusokat, digitális tartalomfejlesztőket, valamint informatikai háttérrel rendelkező fordítókat az ország egész területéről.

Időpont: 2024. május 24 – 26. Helyszín: Szeged, Szent József Jezsuita Templomigazgatóság

További részletek és jelentkezés: szentjozsef.jezsuita.hu/szent-jozsef-hackathon/

HACKATHON – Gyerekvigyázókat is keresünk

A II. Keresztény Programozói Hétvége – amit májusban nálunk rendezünk meg – fontos része, hogy a programozókat egész családjukkal szívesen látjuk. Míg apa vagy anya alkot a számítógépet nyomkodva, addig a kisgyerekeknek is szeretnénk különféle programokat szervezni. 

Erre a szolgálatra keresünk segítőket, akik akár csak egy-egy félnapra, vagy akár az egész hétvégére eljönnének segíteni játszani a kisgyerekekkel. További információ és jelentkezés Rácz Hajninál a [email protected] címen, a facebookon, vagy akár telefonon.

TANÁCSADÁS KISGYERMEKES CSALÁDOKNAK

Perényi-Csáthi Éva, gyógypedagógus, szeretettel várja a kisgyermekes családokat ingyenes egyszeri konzultációra nyelvfejlődéssel, pszichomotoros fejlődéssel, társas és érzelmi fejlődéssel kapcsolatos kérdésekben. Az emailes bejelentkezés után a vasárnapi 10-es családos misék végén lesznek ezek az alkalmak. További információ és jelentkezés a plakáton valamint az [email protected] címen. Köszönjük a lehetőséget!

ÁPRILIS 28: GYŰJTÉS A TISZAVIRÁG KÖZÖSSÉGNEK

A Tiszavirág ökumenikus közösség 14 éve foglalkozik fogyatékkal élő fiatalokkal és családjaikkal Szegeden. Hálásan köszönjük, hogy ezekben az években mellettünk álltak és nagylelkűen támogattak minket. 

Április 28-án, adománygyűjtést szervezünk a Tiszavirág közösség nyári táborára, ami idén Budapesten kerül megrendezésre augusztus 10-14 között.

Nagy nagy segítség a templomi közösségünk kisebb-nagyobb adományaiból összegyűlő támogatás. Nagylelkűségük nélkül sokkal nehezebb lenne a közösség céljainak elérése.

VENDÉGEK ÉS TÁVOLLÉTEK

Hétvégén – április 19 és 21 között – a jezsuita növendékek találkozója lesz Dobogókőn, ahol fogadalmaikat is megújítják. Elek Laci atya is ott lesz, hiszen még ő is formációban van.

Jelig: Jó pap holtig tanul. (A rossz meg azután is.)

Április 23-tól május 2-ig Elek Laci atya saját éves lelkigyakorlatát végzi majd. 

SEGÍTSÜK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓNK 1%-ÁVAL
A JÉZUS TÁRSASÁGA ALAPÍTVÁNYT!

Köszönjük, ha adója egy százalékával támogatja a jezsuiták lelkiségi, szociális, oktatási, kulturális tevékenységét. 1+1%-os rendelkezését szja-bevallásával együtt vagy akár attól függetlenül is benyújthatja legkésőbb május 21-ig. A Jézus Társasága Alapítvány adószáma: 18064333-2-42.

Hogyan rendelkezhet adója 1%-áról? A NAV eSZJA-oldalán vagy akár postán vagy személyesen. És a templomban is szívesen segítünk a megfelelő papírokat kitölteni.

A legapróbb adomány is számít, ne hagyja veszni az 1%-ot sem!
További információ: https://jezsuita.hu/hirek/jezus-tarsasaga-alapitvany-1-szazalek

CSOPORTJAINK és ÁLLANDÓ PROGRAMJAINK

Karitász csoport (megújulást keresünk) * Szent Mónika csoport (hétfő du.) * Szemlélődő csoport (hétfő du.) * Keresztény Élet Közössége (1. és 3. hétfő du.) * Dolgozó fiatalok csoportja (hétfő du.) * Szent József nyitott műhelye (hétfő este) * Gerinctorna csoport (kedd. du.) * Egyetemista hittancsoport (kedd este) * Fiatalok templomi szkólája (kedd este)* Meditációs csoportok (csütörtök reggel, péntek reggel) * „Otthon” közösség (csütörtök) * Bevezetés a Jézus-imába (péntek du.) * Család Csoport (péntek este) * Szent Zita csoport (takarítás és tea, péntek reggel) * Rózsafüzér társulat (hétfő-kedd-szerda du., titokcsere első szombaton) * Angol nyelvű szentmise (szombat 18:30) * Kisgyermekes családok szentmiséje (vasárnap 10).

Továbbá helyet kap nálunk: Missa Latina, Szeged (vasárnap du.) * Anonim Alkoholisták klubja (szerda du.) * Biokertészek csoportja * és a Solis Consort Régizenei Együttes is.

LITURGIKUS REND A HÉTEN

* Április 15., Hétfő – Húsvéti idő

7:00 Szentmise; Utána szentségimádás egész nap és éjjel. 

* Április 16., Kedd – Húsvéti idő

–7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás hajnali egyig; 17:15 Rózsafüzér, 

* Április 17., Szerda – Húsvéti idő 

–  7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás 23:00-ig; 17:15 Rózsafüzér és Szt József imádság. 

* Április 18., Csütörtök – Húsvéti idő

 – 7:00 Szentmise; Szentségimádás 21:00-ig;  18:30 Kollégiumi szentmise

* Április 19., Péntek – Húsvéti idő

 – 6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise

* Április 20., Szombat – Húsvéti idő

– 8:00 Szentmise; 17:45 Rózsafüzér;  18:30 Angol nyelvű Szentmise

* Április 21., Vasárnap – Húsvét 4. vasárnap
– 7:30 Gyóntatás, 8:00 Szentmise; 10:00 Családos szentmise; 18:30 Szentségimádás és gyóntatás; 19:30 Szentmise

SZENTMISESZÁNDÉKOK 

● Április 15. hétfő: 700 Hivatásokért

● Április 16. kedd: 700 A Jézus Társasága halottaiért

● Április 17. szerda: 700  + István é. és + családtagok

● Április 18. csütörtök: 700 Generális szándékára

● Április 19. péntek: 700 é. Adrienn

● Április 20. szombat: 800  Richard ; 1830 + gyermekért

● Április 21. vasárnap: 800
              1000  Kiss család; Magyar Imre és családja é. és + tagjaiért  1930 + Édesanya, Mária