Értesítő

CSOPORTVEZETŐK TALÁLKOZÓJA

Január 9-én, hétfőn,  öt órára várok minden csoportvezetőt a havi találkozónkra, hogy átbeszéljük az előttünk álló időt és programjait. Köszönöm, hogy együtt gondolkodunk és együtt szervezzük templomunk életét és programjait.

P. PHAMDINH NGOC SJ ÚJMISÉJE

Jövő hét vasárnap vendégünk lesz Phamdinh Ngoc SJ vietnámi – magyar jezsuita. Az újmisés atya az esti 19:30-as szentmisét celebrálja majd.

Phamdinh Ngoc József Vietnámban született és 2011-ben ott kezdte el a noviciátust. 2013 óta él Magyarországon. Itt végezte el filozófiai és teológiai tanulmányait, majd 2022. július 2-én pappá szentelték. Jelenleg a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda iskolalelkészségének tagja. https://arckepcsarnok.jezsuita.hu/pamh-dinh-ngoc/

CSALÁDI KÉZMŰVES SZOMBATOK 

Január 14-én, szombaton, 16 órától kézműves délutánt tartunk. Ez lesz a rongybabák szombatja. Különböző háztartási hulladék rongyokból – varrás nélkül – csak kötözéssel, kisebb nagyobb babákat készítünk. Lesz a helyszínen mindenféle anyag, de célszerű hozni még különböző színes és fehér rongyot, illetve használt ruhaneműt, kötöző anyagot, fakanalat, ollót. Az alkotás végeztével közösen részveszünk az előesti szentmisén (18:30).

Szeretettel várjuk a családokat, a fiatalokat, és az időseket is. A közös munka közben, közös beszélgetésre és teázásra is lehetőségünk van.

Tervezett további kézműves szombatok: február 11. (fonalbabák), február 18. (fecskefészkek), március 11. (mézeskalács díszítés), március 25. (tojásdíszítés), április 15. (száraztészta fűzés).

DONI EMLÉKMISE

A Doni áttörésnél 1943. januárban elesett hősök és áldozatok lelki üdvéért 2023. január 14 én (szombaton) 11 órakor a Szent József Jezsuita Templomban (Szeged, Dáni J. u. 3.) szentmisére kerül sor. Az istentiszteletre, az emlékezésre szeretettel hívja és várja a bajtársakat és a hőseink emlékét vállaló polgárokat a Szegedi Bajtársi Klub.

PÁPAI IMASZÁNDÉK: A NEVELŐKÉRT

2023 januárjára a Szentatya az imavilághálójára (Imaapostolság) a nevelőkért mondott imákat bízta. „Imádkozzunk, hogy a pedagógusok hiteles példát adjanak azáltal, hogy versengés helyett testvériségre tanítanak és különösen is segítik a legkiszolgáltatottabb fiatalokat!”

SZEGEDI SZENTSÉGIMÁDÁS SZÁNDÉKA

A szegedi városi szentségimádások 2023-ban is folytatódnak hétfő reggeltől kedd reggelig, kedd estétől éjfélig és csütörtök napközben. A közös imaszándékok a következők:

2023-ban újra bízzuk életünket Krisztusra, Rá hagyatkozzunk,  teljes bizalommal Hozzá forduljunk minden kisebb nagyobb ügyünkben; imádkozzunk a magyarországi pápalátogatás megvalósulásáért; imádkozzunk a keresztények egységéért; kérjük elhunyt Benedek pápát, hogy imádkozzon Szűzanyához az Egyházáért.

RÓZSAFÜZÉR TALÁLKOZÓ

Rózsafüzér találkozó lesz január 9-én hétfőn Szentmihályon. (A 76-os és 76Y-os buszokkal lehet eljutni, amelyek félóránként járnak.) 16 órától érkezés, a Szűzanya köszöntése énekekkel. 17 órától rózsafüzér ima. 18 órától Szentmise Liszkai Tamás plébános atyával.

FŰTÉS

Hétköznapokon csak az első három padsort fűtjük, míg vasárnap és ünnepnapokon a főhajó valamennyi padjait. Természetesen ha megtelnek a fűtött padok, akkor a többit is bekapcsoljuk. Kérjük, üljenek előre.

BESZÁMOLÓ 14,8 MILLIÓ FORINTRÓL

Hesz István atya kezdeményezésére a budapesti jezsuita központ segítségével templomunk elnyert egy 14,8 millió forintos pályázatot amit a napokban sikeresen le is zártunk. Ennek keretében a következők valósultak meg:

  • Épületvillamossági kiviteli terv, villámvédelmi felülvizsgálat: 2,3 millió. A megvalósulásra végül nem volt lehetőségünk, de a későbbi fejlesztésekben nagyon jó alapokat és ötleteket ad. A további lámpák beszerzése például ez alapján történik majd.
  • Kamerarendszer és kaputelefon: 1,72 millió. Megújult és bővült a kamerarendszerünk. Ennek köszönhetően engedhetjük meg magunknak, hogy minden nap a reggeli misétől este hétig nyitva legyen a templom.
  • Ablakcserék: 4,42 millió. A bordó keretes ablakok mind újak és jelentősen hozzájárulnak az épület hőszigeteléséhez.
  • Lámpák és felszerelésük: 2,18 millió. A templomtérbe, kápolnába, gyóntatófolyosóra új lámpák kerültek. A leglátványosabbak az oszlopokra került új lámpák amik egyedi tartót is kaptak. Külön köszönet azokért.
  • Hangosítás fejlesztése és új projektoros vetítőrendszer: 2,4 millió. Az újabb hangszórok felszerelésével talán jobban hallatszanak immár a prédikációk is. Jó időben pedig a gyerekeket a kertben altató szülők is tudják hallgatni a szentmisét. A régi vetítőgép cseréjével pedig már dallamokat is könnyű kivetíteni, és a Taize-i imaórákhoz sem kell többé annyit nyomtatni.
  • Hűtő-fűtő klimatizálás: 2,21 millió. A gázfűtést hatékonyan kiegészítő ill. kiváltó klímák kerültek be a sekrestyébe, irodába, kis beszélgető szobákba, a Szent Ignác kápolnába. Reméljük később napelemek támogatásával tovább csökkenthetjük a fogyasztásunkat.

Mint látható a támogatási keretet teljesen felhasználtuk és még ki kellett egészítenünk végül 0,4 millió forinttal.

Nagy nagy köszönet a budapesti rendi központ munkatársainak
a sok segítségért!

BOHÁN BÉLA ATYA 

Bohán Béla atya, aki még az illegalitásban lépett be a jezsuita rendbe, és már 2011 óta lelkésze templomunknak, január 3-án, kedden kezdi meg 88. életévét (született 1936). Adjunk hálát az Úrnak érte!

LITURGIKUS REND A HÉTEN

* Jan. 2., Hétfő – Nagy Szt. Vazul és Nazianzi Szt. Gergely püspökök – Emléknap

–  7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap és éjjel; 17:15 Rózsafüzér

* Jan. 3., Kedd – Jézus szentséges neve, Jézus Társasága névünnepe – Jezsuita főünnep
–  7:00 Szentmise; 17:15 Rózsafüzér; 19:00 Szentségimádás éjfélig;

* Jan. 4., Szerda – Karácsonyi idő köznapja
– 7:00 Szentmise; 17:15 Rózsafüzér és Szent József imádság

* Jan 5., CsütörtökKarácsonyi idő köznapja

–  7:00 Szentmise; Napközben szentségimádás este hétig.

* Jan 6., Péntek – Urunk megkeresztelése, Vízkereszt – Parancsolt főünnep
–  6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise és Jézus szíve litánia; 18:30 Szentmise és vízszentelés

* Jan 7., Szombat – Köznap vagy Penyaforti Szent Rajmund áldozópap – emléknap

–  7:00 Szentmise; 17:30 Titokcsere és rózsafüzér; 18:30 Előesti szentmise

* Jan. 8., Vasárnap
–  8:00 Mise; 10:00 Gyerekmise; 18:30 Szentségimádás; 19:30 Phamdinh Ngoc SJ újmiséje

SZENTMISESZÁNDÉKOK

● Január 2. hétfő: 700 ++ Mária és Jenő szülőkért

● Január 3. kedd: 700 é. Ferenc és családja

● Január 4. szerda: 700 é. családtagok

● Január 5. csütörtök: 700 + családtagok

● Január 6. péntek: 700 + Támár; 1830

● Január 7. szombat: 700 + János é. és + családtagok; 1830 Bertalan József és családja, Budai Sándor és családja é. és + tagjai

● Január 8. vasárnap: 800 é. Domonkos; 1000 Rácz Gyula é. és + családtagjai és a Mándoki család é. és + tagjaiért;  1930 é. Áron