Meghirdetjük az első magyar keresztény programozói családi napokat a Szent József hackathont 2023. április 28-tól április 30-ig ill. május 1-ig Szegeden a Szent József jezsuita templomigazgatóságon.

A hétvége fő célja, hogy lendítsünk egyet a kereszténység digitális jelenlétén egy-két lehatárolható projekt megvalósításával ill. bővítésével. Programozókon kívül valamennyi informatikai háttérrel rendelkező fordítóknak és térinformatikusoknak is helyük van hétvégénként.

A hétvége másik célja, hogy keresztény fejlesztők, programozók, általában „kockák” jobban megismerjük egymást, örömeinket és nehézségeinket a témában. A családbarát hétvégén gyerekvigyázást és gyerekprogramokat is szervezünk. Valamint a családi lazább együttlétekre is lehetőség lesz.

Informatikusok és ácsok

Szent József ács volt, vagy asztalos, leginkább faipari munkás. Nem feltétlenül váltak szét élesen ezek a szakmák. Ami biztos, hogy valami olyan munkát végzett amire nagyon sokaknak szüksége volt. Ezt lehetet igénytelenül és nagyon precízen, sőt művészien is csinálni. Azt gondoljuk, hogy Szent József nagyon szép munkát végzett és keze nyoma ott volt sok-sok helyen, még ha erről nem is emlékeznek meg. Egyszerű hétkönapi étkezésnél ott volt a munkája, esőkben ott volt a munkája, földműveléskor ott volt a munkája. Mindenütt ott volt. Miközben csöndes, névtelen munka volt ez sokszor.

Ilyen az informatika is. Megannyi szakterület ami hol szétválik, hol nem. Átjár mindent és mindenütt ott van már, de legtöbbször nem is tűnik ma már fel. A fejlesztőkről a legritkább esetben emlékszünk meg, pedig nagyon nem mindegy, hogy összetákolt vagy pontosan illesztett munka kerül ki a kezel alól.

A mai kor ácsaiként feltűnés nélkül mégis segítsük a hétköznapokat, az Istennel való kapcsolatot, preciz és modern eszközökkel.

Projektek

A helyszíni egészen új ötletek megvalósításán kívül lehetőség van régen futó projektekbe beszállni két napra, hogy azok egy-egy részébe maratoni munkát ölve újabb mérföldköveket érhessünk el.

Néhány lehetséges projekt:

Az eddig „felajánlott” projektek többsége php-mysql-html-css-js ismeretet követel meg. De reméljük bővülünk még és új projektek is érkeznek, így helye lesz más nyelveket beszélő backend, fronted, fullstack programozóknak is.

szentiras.hu – php, mysql, laravel, github – A nyílt forráskodú honlap valamelyik javasolt új fícsörének kidolgozása. – Elek László SJ

miserend.hu – php, mysql, részben laravel, github – Widgetek, egyházmegyei integrációk, automatikus értesítő küldések – Elek László SJ

MiseEnapló – Az addigra nyílt forráskóduvá váló pont és pecsétgyűjtő misenapló digitális változata – Vuejs NodeJS-ExpressJS, Sequelize ORM – Vörös László

Open Street Map – digitális térképszet – Erdélyi templomok a térképre, Egyházmegyei határok behúzása, egy katolikus key:value párok. – Elek László SJ

LiturgicalCalendar API – fordítás – GitHub projekt magyarosítása, és akár a magyar naptár beépítése

kozossegek.hu

zsolozsma – fordítás , github – Felület magyar feliratainak egységes magyarosítása

zsolozsma – android, iOS, web fejlesztésbe beszállási lehetőség

hangos zsolozsma – A nyílt forrású zsolozsma projekt alkalmassá tétetel hanganyagok fogadására és összeállítására

Okos Templom projekt – Automatizált fűtés és fények és egyebek – arduino, OpenHab, mqtt, gCalendar – hardware is akár – Elek László SJ

Okos Templom projektIP kameraképra python emberfelismerő alapján pad foglaltsági adatok ami alapján padfűtés automatizálás. – Elek László SJ

Ignáci imák – Android alkalmazás tovább fejlesztése – Ignáci Pedagógiai Műhely

Keresünk és várunk még „felajánlásokat”, hogy milyen projekthez lehet csatlakoznunk.

Tervezett program

Péntek

 • Megérkezés, telepítés, beköltözés
 • Vacsora
 • Projektek bemutatása, ötletelés, csapatok összeállása

Szombat

 • Közös tervezés majd kivitelezés.
 • Munka dögivel
 • Családi sütögetős kerti parti vacsora a helyszínen

Vasárnap

 • Családosoknak 10 órakor szentmise, utána játék / városnézés / stb.
 • Programozás és munka
 • 19:30 egyetemista szentmise
 • utána.az elvégzett munkák bemutatása egymásnak és az érdeklődőknek
 • hálatelt koccintás

Hétfő

 • Kiértékelés
 • Közös ötletelés, beszélgetés a jövőről
 • Pakolás és romeltakarítás
 • Közös ebéddel zárunk

Szállás és ellátás

Támogatóinknak és a helyi közösségnek hála az ebédeket és vacsorákat a szervezők biztosítjuk.

Szállást nem tudunk biztosítani, de sokféle minőségben és árkategóriában található a környéken szállás.

A jezsuita rendház alagsorában hálózsákos – matracos szállást (egy közös fürdővel, kis konyhával) ingyenesen rendelkezésre tudunk bocsátani a vállalkozó szelleműeknek.

Támogatóink, együttműködő partnerek

Támogatókat, szponzorokat keresünk

Elérhetőség

A szervezőket legkönnyebb a [email protected] email címen elérni.