Értesítő

SZENT JÓZSEF
A BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA JEGYESE

Templomunk főünnepe,
a Szent József búcsú,
március 19-én, kedden 18:30-kor kezdődik.

Az ünnepi szentmisét bemutatja
az ebben az évben aranymisés
Kemenes Gábor atya.

Mindenkit szeretettel várunk!
Kicsiket és nagyokat is! (Lehet majd csengetni!)

Az ünnepi szentmise után
mindenkit szeretettel várunk egy könnyű vacsorára!

(Ezen a napon nem lesz reggeli szentmise!)

MÁRC. 18, HÉTFŐ: ÜNNEPI ELŐESTI SZENTMISE VENDÉGEINKKEL

A búcsú előestéjén, március 18-án hétfőn, 18 órakor ünnepi előesti szentmise lesz templomunkban. Melyre jön az egyházmegye egyik papi közössége is, akik havonta meglátogatva egymást közösen imádkoznak, vacsoráznak, és beszélgetnek. Templomunk ad helyet ebben a hónapban az imának, vacsorának, és beszélgetésnek is. 

A szentmisére mindenkit várunk szeretettel!

VASÁRNAP ESTE: ÉNEKES NAGYBÖJTI ÁHÍTAT

Vasárnap 18:45-től (az esti szentmise előtt) „Ki a mindenséget alkotá” címmel archaikus énekelt imádságok, népénekek és himnuszok szólalnak meg templomunkban a Clamavi Énekegyüttes közreműködésével. A 35-40 perces imaóra zenei anyaga középkori gregorián énekek, kétszólamú kanciók és népénekek ünnepkörhöz megfelelő gyűjteményéből áll össze.

Az együttes tagjai: Nemcsics Kinga – népi ének-előadóművész, Haramza Klára – oratórium és dalénekművész.

VASÁRNAP A 10 ÓRAI SZENTMISÉNK A DÓMBAN LESZ

Március 17-én, vasárnap, templomunkban nem lesz 10 órai szentmise, hogy közösen ünnepelhessünk a Dómban és ott lehessünk amint időseink megkapják az Úr megerősítését a betegek kenetének szentségében!

VASÁRNAP: BETEGEK SZENTSÉGÉNEK A KISZOLGÁLTATÁSA

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a belvárosi plébániával közösen szolgáltatjuk ki majd a betegek szentségét minden idős vagy beteg testvérünknek március 17-én vasárnap, a 10 órás szentmise keretében a Dómban. 

A betegek kenete szentségben részesülhetnek mindazok, akik: betöltötték 60. életévüket vagy súlyos vagy tartós betegségben szenvednek vagy egészségi állapotuk súlyosabbá válása ezt indokolja. A szentség felvétele előtt szentgyónás végzése szükséges!

Jelentkezni március 15-ig lehet a sekrestyében, vagy a belvárosi plébánián.

SZOMBAT: LELKINAP

Nagyböjti lelkinapot tartunk március 16-án, szombaton, reggel 8 órától. Így reggeli szentmisénk nem lesz. A lelkinapot Thierry Monfils SJ és Elek László SJ vezetik majd. Lesz szentségimádás, impulzus, elmélkedés, kiscsoportos beszélgetés. A lelkinapot délben szentmisével fejezzük be. Várunk mindenkit szeretettel 7:45-től a kápolnába.

PÉNTEK: KERESZTÚT 17:15-KOR

Ezen a héten pénteken 17:15-től a szokott keresztutunkat két nyelven tartjuk meg. Egyik felén az állomások elmélkedései angolul lesznek, köztük magyar énekekkel, majd a másik felében a magyar elmélkedések között angolul éneklünk majd. A szombat esténként hozzánk járó külföldiek segítenek minket majd az angol nyelvű énekekben és imákban.

MÁRCIUS 15., PÉNTEK: REGGEL 8-AS SZENTMISE

Pénteken, mivel nemzeti ünnepünk lesz, reggel 8 órakor lesz a szentmise 7 óra helyett.

SEGÍTSÉGET ÉS SEGÍTŐKENT KERESÜNK A BÚCSÚRA

Ünnepi programjainkat csak közös összefogással lehetséges megszervezni, úgy hogy ki-ki beleteszi azt a pár kenyeret és halat amije neki van. 

Keressük azokat, akik vállalják egy-egy nagy tál saláta elkészítését, hétfő estére pár adag fasírtra is szükségünk van, de fel lehet iratkozni üdítők adományozására is. Valamint szükség van az előkészítő munkákban is segítségre: asztalpakolásra, szőnyeg kitekerésre, ünnepi terem díszítésére.

Segítséget felajánlani a sekrestyében lehetséges a különféle táblázatokba való feliratkozással. Sokan kéz gyorsan végez, és így közösen tudunk ünnepelni!

KONYHASZENTELŐ: VIRÁGVASÁRNAP 11

Lassan-lassan, de közös adományokból és sokak munkájából elkészülő konyhánkat Vecsei András atya emlékére megáldjuk virágvasárnap (március 24-én) a 10 órai mise után.

VENDÉGEK ÉS TÁVOLLÉTEK

A héten újra együtt lesz az egész rendház, sőt: ezekben a hetekben Szőcs László SJ, Nagy Ernő SJ és Elek László SJ mellett Thierry Monfils SJ is a rendházban lakik. 

MEGÉRKEZETT: A SZÍV MÁRCIUSI SZÁMA!

Megérkezett hozzánk is a jezsuita magazin az A Szív márciusi száma! Címlapon: András Attila, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának új provinciálisa. 

A tartalomból: interjú Boros Misi zongoraművésszel; Ki számít fiatalnak Bellovics Gábor SJ szerint?; Beszélgetés Rosta Gergely szociológussal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensével;  Ifjak a Bibliában, ifjúság az egyházban; Petőfi 200: Margócsy István Petőfi-kutatóval beszélgettünk; „Többre hív az Isten” – megtalált hivatások; Mesék szárnyán a fiatalság nyomában; Ember a viccek mögött – beszélgetés Al-Gharati Magyed humoristával; Fiatalok útkeresése a kortárs magyar első filmekben; Interjú Zsiros László Róbert műsorvezetővel, a Szertár alapítójával.

A VÁROSI KERESZTÚT ÁLLOMÁSA LESZÜNK

Ha nagyböjt, akkor Városi keresztút! Készülj (egyedül vagy közösségeddel) és gyere el, járjuk újra Jézus passióját! 2024. március 20-án, szerdán 19 órakor a Dóm térről indulunk (és ide is érkezünk vissza), hogy imádsággal végighordozzuk a keresztet Szegeden. Szervező: Köllő Sándor atya.

Az egyik állomás templomunk előtt lesz. Fogadjuk őket szeretettel!

LITURGIKUS REND A HÉTEN

* Március 11., Hétfő – Köznap 

7:00 Szentmise; Utána szentségimádás egész nap és éjjel.

* Március 12., Kedd – Köznap

– 7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás hajnali egyig; 17:15 Rózsafüzér

* Március 13, Szerda- Köznap 

–  7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás 22:00-ig; 17:15 Rózsafüzér és Szt József imádság. 

* Március 14., Csütörtök Köznap

– 7:00 Szentmise; Szentségimádás 20:30-ig; 

* Március 15., Péntek – Köznap

7:45 Zsolozsma; 8:00 Szentmise; 17:15 Keresztúti ájtatosság (kétnyelvű)

* Március 16., Szombat – Köznap

– 8:00 Szentmise;  18:30 Angol nyelvű szentmise

* Március 17., Vasárnap – Nagyböjt 5. vasárnap 
– 7:30 Gyóntatás; 8:00 Szentmise; 10:00 Családos szentmise; 18:45 Nagyböjti áhítat és gyóntatás; 19:30 Szentmise

SZENTMISESZÁNDÉKOK 

● Március 11. hétfő: 700 ++ József és Anna

● Március 12. kedd: 700 ++ János és felesége Magdolna haláluk évf.

● Március 13. szerda: 700 A Jézus Társasága Halottaiért
● Március 14. csütörtök: 700 Az Egyház és a Jézus Társasága szükségleteiért
● Március 15. péntek: 800
● Március 16. szombat:  1200                   1830  Hálából egy szülőanyáért● Március 17. vasárnap: 800++ Vince, Piroska és Károly lü.; 1000 ++ Kálmán, Eleonóra és János lü.;  1930  + családtagok