Értesítő

A pápa a [papi] szolgálattal kapcsolatban kiemeli: „a papok mindenekelőtt legyenek hűséges együttműködők; álljanak Isten népének szolgálatára; szolgáljanak a Szentlélek vezetése alatt.

Ferenc pápa első kérése tehát a szentelés előtt állókhoz, hogy legyenek hűséges együttműködők. Az ember ugyanis azt gondolhatná, hogy a jelölt, miután végre pap lett, Isten népének pásztora, elérkezettnek látja az időt arra, hogy saját kezébe vegye a dolgokat, személyesen valósítsa meg, amit évek óta szeretett volna, saját stílusával, saját elképzelései szerint. Ezzel szemben az Anyaszentegyház elsősorban nem vezetőket kér tőlünk, hanem együttműködőket, vagyis a cooperator szó jelentése szerint olyanokat, akik „együtt dolgoznak másokkal” – hangsúlyozza a Szentatya. – Ez alapvető fontosságú az Egyházban, amire a zsinat tanítása is emlékeztet, miszerint az Egyház elsősorban egy közösség misztériuma. A pap ugyanis e közösség tanúja, amely testvériséget, hűséget és tanulékonyságot foglal magában. Röviden szólva, a papok kórustagok, nem pedig szólisták; testvérek a papi rendben, papjai mindenkinek, nem csak saját csoportjaiknak.

[…]

Ez a szolgálat azonban szemben áll mindenféle elvontsággal, mert a szolgálat azt jelenti, hogy rendelkezésre állunk, feladjuk, hogy saját napirendünk szerint éljünk, ellenben készen állunk Isten meglepetéseire, amelyek embereken, váratlan eseményeken, tervek megváltozásán és olyan helyzeteken keresztül nyilvánulnak meg, melyek nem illeszkednek a saját sémáinkba – emeli ki Ferenc pápa, hozzáfűzve:

A lelkipásztori élet nem kézikönyv, hanem napi felajánlás, nem papírra vetett mű, hanem „eucharisztikus kaland”.

Az élettel ismétlődik, első személyben: „Ez az én testem, érted adom”. Állandó attitűd, amely befogadásból, együttérzésből, gyengédségből épül fel, olyan stílus, amely a szavak helyett a tényekkel beszél, a közelség nyelvezetével.

A pápa a római egyházmegye papszentelés előtt álló diakónusaihoz: A lelkipásztori élet nem kézikönyv, 2024. február 24.

BÚCSÚ MEGBESZÉLÉSE

Valamennyi csoportvezetőt és minden önkéntest szeretettel várok
március 5-re (keddre!) 18 órára, hogy közösen
megbeszéljük a Szent József búcsú menetét és hogy abban melyik csoport milyen szolgálatot tud vállalni. Köszönöm az együtt gondolkodást, és a közös munkát!

SZENT JÓZSEF BÚCSÚ – március 16-19

Templomunk főünnepe, a Szent József búcsú, március 19-én, kedden lesz. A következő programok formálódnak a búcsúra:

  • Szombaton (március 16) délelőtt lelkinapot tartunk szentségimádással, tanítással, kiscsoportos beszélgetéssel Szent Józsefről az az Isten megtalálásáról mindenben.
  • Szombaton délután a lélek után a testet is megmozgatva a templom körül javítunk és építünk meg dolgokat közösen
  • Vasárnap talán a tíz órás mise után megáldjuk és felavatjuk a konyhát.
  • Vasárnap az esti mise előtt nagyböjti énekes áhitat készül.
  • Hétfőn délután hat órakor előesti búcsús szentmisét tartunk az egyházmegye fiatal papi körével, ami után megvendégeljük őket.
  • Kedden 18:30-kor lesz a búcsús szentmise, ami után közös akár kerti vacsorát tartunk.

HÚSVÉTi MÉZESKALÁCS: március 9, 16:00

Húsvéti tematikájú mézeskalácsokat díszítünk szombaton. Egyet magadnak – egyet karitásznak a jelszó ismét. Mézeskalács és íróka lesz, dobozt meg hozzatok.

IFI ALPHA: március 7, 18:00

Az Alpha egy 12 héten át tartó találkozó sorozat ahova elhívhatod barátaidat és ami teret ad a beszélgetésnek az életről, hitről, Istenről, célokról.

Egy hely ahol lehetőség van a hit megismerésére, kételyek, kérdések felvevésére, tapasztalatok és gondolatok cseréjére. Részletek itten.

TARTÓS ÉLELMISZEREK GYŰJTÉSE: MÁRCIUS 3-10.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia minden évben meghirdeti hazánk templomaiban a nagyböjti élelmiszergyűjtést. Az összegyűlt adományokból a Karitász önkéntesei állítanak össze élelmiszer-csomagokat a rászoruló családoknak. 

Várunk mindennemű tartós élelmiszer felajánlását: liszt, cukor, rizs, tészta, búzadara, olaj, konzervek, zacskós leves, tartós tej, keksz, édesség, lekvár, kávé, tea.

Templomunkban Bérdi Klára várja az adományokat csütörtökön 16 órától 17 óráig, vagy bármelyik mise után be lehet hozni a sekrestyébe.

További információk: https://karitasz.hu/orszagos-segelyprogramok/tartos-szeretet 

PÁPAI IMASZÁNDÉK MÁRCIUSBAN: Az új vértanúkért

Imádkozzunk, hogy azok, akik a világ különböző részein életüket kockáztatják az evangéliumért, bátorságukkal és missziós lelkesedésükkel lángra lobbantsák az Egyházat.

A szentatya két perces videója a témában magyar felirattal megtekinthető itt.

FILMVETÍTÉS ÉS KEREKASZTAL: Szabadság vára

Mozambik legnyugatibb részén a dzsungelben, egy elhagyatott, régi temetőben két magyar jezsuita szerzetes, Czimmermann István és Menyhárth László földi maradványai nyugszanak. Két olyan hazánkfiáé, akik a maguk korában Európa-szerte ismertek voltak és teljesítményükkel örökre beírták nevüket Afrika kultúrtörténetébe. Kik voltak ők, hogyan jutottak Afrikába és milyen cselekedeteik révén váltak híressé?

Filmükben ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben bemutatjuk a csak kevesek által ismert két rendkívüli ember életét a szülőföldtől az afrikai temetőig.

Vetítés és kerekasztal: március 11., hétfő 17.30. Gál Ferenc Egyetem, Klebelsberg terem

PÉNTEKENKÉNT KERESZTÚT

Nagyböjt péntekein keresztúti ájtatosságot tartunk templomunkban 17:15-től. Március 15-én, pénteken, kétnyelvű lesz az imádság közösségünk külföldi tagjaival közösen.

Nagypénteken pedig a Dómban lesz újra egész napos gyóntatás – akár idegen nyelven is – amelybe csatlakoznak templomunk jezsuita atyái is.

BETEGEK SZENTSÉGÉNEK A KISZOLGÁLTATÁSA

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a belvárosi plébániával közösen szolgáltatjuk ki majd a betegek szentségét minden idős vagy beteg testvérünknek március 17-én vasárnap, a 10 órás szentmise keretében a Dómban. 

A betegek kenete szentségben részesülhetnek mindazok, akik: betöltötték 60. életévüket vagy súlyos vagy tartós betegségben szenvednek vagy egészségi állapotuk súlyosabbá válása ezt indokolja. A szentség felvétele előtt szentgyónás végzése szükséges!

Jelentkezni március 15-ig lehet a sekrestyében, vagy a belvárosi plébánián.

VENDÉGEK ÉS TÁVOLLÉTEK

Szőcs László atya pénteken útnak indul, hogy kispapoknak tartson lelkigyakorlatot.

A héten érkezik hozzánk – és a nagyhétig velünk marad – Thierry Monfils SJ, belga jezsuita, aki megtanult magyarul. Fő missziója a szív útjának, a pápai imavilághálónak a terjesztése és segítése. Interjú Thierry-vel elérhető a Magyar Kurír oldalán.

Szőcs László atya egész héten kispapoknak tart lelkigyakorlatot Erdélyben. Kísérjük őket imáinkkal!

LITURGIKUS REND A HÉTEN

* Március 4., Hétfő – Köznap vagy Szent Kázmér vagy 

Boldog Meszlényi Zoltán püspök és vértanú emléknapok  –  7:00 Szentmise; Utána szentségimádás egész nap és éjjel.

* Március 5., Kedd – Köznap

– 7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás hajnali egyig; 17:15 Rózsafüzér

* Március 6, Szerda- Köznap 

–  7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás 22:00-ig; 17:15 Rózsafüzér és Szt József imádság. 

* Március 7., Csütörtök Köznap vagy Szent Perpétua és Felicitász vértanúk– emléknap

– 7:00 Szentmise; Szentségimádás 20:30-ig; 

* Március 8., Péntek – Köznap vagy Istenes Szent János szerzetes– emléknap

– 6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise; 17:15 Keresztúti ájtatosság

* Március 9., Szombat – Köznap vagy Római Szent Franciska szerzetesnő– emléknap

8:00 Szentmise;  18:30 Angol nyelvű szentmise

* Március 10., Vasárnap – Nagyböjt 4. vasárnap 
– 7:30 Gyóntatás; 8:00 Szentmise; 10:00 Családos szentmise; 18:30 Szentségimádás és gyóntatás; 19:30 Szentmise

SZENTMISESZÁNDÉKOK 

● Március 4. hétfő: 700 A jótevőkért
● Március 5. kedd: 700 Az Egyház és a Jézus Társasága szükségleteiért
● Március 6. szerda: 700  Tisztítótűzben Szenvedő Lelkekért
● Március 7. csütörtök: 700
Generális szándékára
● Március 8. péntek: 700  A Jézus Társasága Halottaiért

● Március 9. szombat:  800 + Zoltán és + Puskás család tagjaiért; 1830  
● Március 10. vasárnap: 800 Éva gyógyulásáért; 1000 ++ István és Mariann lü., Kardos atya testi-lelki felépüléséért; 1930  élő családtagok