Értesítő

Jó, ha újra meghalljuk ezt a bibliai mondatot: nem jó az embernek egyedül lennie! Isten ezt a teremtés kezdetén mondja ki, s így feltárja előttünk az emberiségre vonatkozó tervének mélységes értelmét, de rámutat a bűn halálos sebére is, mely gyanakvást, törést, megosztottságot és így elszigeteltséget okoz. Ez minden kapcsolatunkra kihat: az ember Istenhez, önmagához, másokhoz és a teremtett világhoz fűződő viszonyára. Ez az elszigeteltség elveszi létünk értelmét, megfoszt a szeretet örömétől és a magány nyomasztó érzését kelti bennünk az élet meghatározó szakaszaiban.

Testvéreim, amikor betegek vagyunk, az első gyógyszer, melyre szükségünk van, az együttérzéssel és gyengédséggel teli közelség.

A beteg ember ápolása mindenekelőtt azt jelenti, hogy ápoljuk a kapcsolatait, valamennyi kapcsolatát, melyek Istenhez, másokhoz – családtagok, barátok, egészségügyi dolgozók –, a teremtett világhoz, önmagához fűzik.

Ferenc pápa üzenete a betegek 32. világnapjára

HAMVAZÓSZERDA

Nagyböjt kezdetén, hamvazószerdán, szeretettel várunk mindenkit szentmisére és hamvazkodásra reggel 7-re és este 19:30-ra is.

PÉNTEKENKÉNT KERESZTÚT

Nagyböjt péntekein keresztúti ájtatosságot tartunk templomunkban 17:15-től. Szeretettel várjuk a híveket imádkozni, és a csoportokat akik – akár összefogva – vállalják egy-egy keresztút kiválasztását és az állomások vezetését. Feliratkozás a sekrestyében.

Nagypénteken pedig a Dómban lesz újra egész napos gyóntatás – akár idegen nyelven is – amelybe csatlakoznak templomunk jezsuita atyái is.

BETEGEK SZENTSÉGÉNEK A KISZOLGÁLTATÁSA

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a belvárosi plébániával közösen szolgáltatjuk ki majd a betegek szentségét minden idős vagy beteg testvérünknek. Jelentkezés és további részletek hamarosan várhatóak.

TAKARÍTÓT KERESNEK A KOLLÉGISTÁK

A Kaszap István jezsuita szakkollégiumunk takarítót keres heti 12 órában, akár rugalmas beosztás szerint. Természetesen nem a kollégisták helyett, hane ma munkájukat kiegészítve van szükség a takarításra.

Jelentkezés és érdeklődés személyesen a Jósika u. 33-ban, telefonon, vagy [email protected] címen.

„MEGÚJULT TEKINTETTEL” – NAGYBÖJTI LELKIGYAKORLAT

A magyar jezsuiták lelkigyakorlatos központja, a dobogókői Manréza, hogy imádkozzunk minden nap személyesen és mégis együtt. A Hamvazószerdától Húsvétvasárnapig tartó online lelkigyakorlat alapja a személyes ima az átküldött elmélkedések alapján. Idei mottó: „Megújult tekintettel”.

További információ és feliratkozás a napi imákra: manreza.hu

Online kiscsoportos megosztásokra is lehet jelentkezni, amik hétköznap esténként 19:00-21:00 között lesznek. 

Várjuk azokat is, akik vállalják, hogy hétről hétre összejönnek és egy-egy megosztásban mesélnek arról, hogy hogyan alakítja életüket, istenkapcsolatukat a lelkigyakorlat.

Várja a csatlakozókat a csoport, ami minden nagyböjti csütörtökön 17 órától 18 óráig találkozik Szőcs László SJ atya és Nagy Ernő SJ testvér vezetésével.

Lehet csatlakozni egy másik csoporthoz is, amely minden nagyböjti pénteken találkozik majd 19 órától 20 óráig Elek Laci SJ atya vezetésével.

Kérjük, hogy a jelentkezők minden alkalmon vegyenek részt! Feliratkozás a sekrestyében!

KÉZMŰVES DÉLUTÁN: MOST SZOMBATON

Nagyböjtben, már húsvétra készületként két kézműves délutánt szervezünk. Egyiken a tojásfestés rejtelmeibe merülhetünk el, másikon a húsvéti mézeskalácsok világába.

Már nagyböjt elején, február 17-én, szombaton, megtartjuk a tojásdíszítő szombat 16 órától a hittanteremben.

Számos technika kipróbálható és megtanulható: lesz berzselés, viaszolás, gombostűfejes

viaszolás, visszamaratás, karcolás. A kicsiknek pedig papírtojás, és nyuszi rajzolás.

Hozhattok kifújt, vagy főtt tojásokat és akinek van díszítő eszközöket. (A tojásokat érdemes legalább 40-50 percig főzni, mert akkor a megdíszített tojás nem fog bebüdösödni .) A helyszínen lesz előkészített piros és normál, kifújt és kifőtt tojás is. Amikért 100 Ft/db adományt kérünk.

Szeretettel várnak titeket Szabó Feri és Zsuzsi, és a többi díszítő! 

SZENT JÓZSEF ÚJRA ÚTON

Szent József újra elindult, hogy befogadhassuk. A befogadók vállalják, hogy egy héten át naponta ellimádkozzák a Szent József imát, ami a Szent József szoborral együtt érkezik hozzájuk. 

Közösségeink/csoportjaink vállalhatnak egy-egy hónapot is, amikor közösségen belül adhatják kézről kézre, hétről hétre. De bárki vállalhat egy hetet: még hozzánk ritkábban járók is, kollégiumi szobák is, egyedülállók és közösségek is. Feliratkozási lehetőség – akár egy hónapra előre is – a sekrestyében! Szent József járjon közben értünk, ő erősítse, építse, javítsa közösségünk és családjaink lelki házait!

EGYETEMISTA HITTAN: SZENT IGNÁC ÉS AZ IMÁDSÁG

Nagyböjtben újra indul az egyetemista hittan keddenként 19:30-tól 21:00-ig. A nagyböjti alkalmak fő témája az imádság elmélete és gyakorlata lesz Szent Ignác és a jezsuiták alapján. Lesz itt szó az egzámenről, a biblikus szemlélődő imáról, a személyesen kísértségről, a 30 napos lelkigyakorlatról (azt nem próbáljuk ki). 

Minden egyetemistát szeretettel várunk, akár csak a nagyböjti alkalmakra.

MISEREND VÁLTOZÁS

Nagyböjt kezdetével szombatonként a reggel szentmiséket próbaképpen reggel  8:00-tól fogjuk tartani, hogy kipihenve kezdjük a hétvégét.

TELEFONSZÁM

Templomunk vonalas telefonszáma megszűnik. Az atyákat legkönnyebben szentmisék után lehet elérni, és a sekrestyések is segítenek amiben tudnak. A [email protected] címre küldött üzenetekre is biztosan válaszolunk. 

KONYHA FELÚJÍTÁSA

Lassan-lassan elkészül a templomunk konyhája: immár a kapcsolók is a helyükön vannak, a munkaasztalok rögzítve lettek, a szegély is a helyén van. Köszönjük az eheti szolgálatokat különösen is Kiss Ágostonnak, Bak Gábornak, Feje Krisztinának, és segítőiknek. 

VENDÉGEK ÉS TÁVOLLÉTEK

Ezen a hétvégén a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda végzős diákjai közül járt nálunk egy kis csapat, akik a munkába is próbálják megtalálni Istent: kitakarították a műhelyt, és megajándékoztak minket a kerti kisvasút alapjaival.

Jövő hétvégén a Regnum Marianum katolikus közösség nyolc-kilenc fiatalja tölti a hétvégét nálunk. Közben kedden-szerda Budapestről jönnek segíteni kábelezni és internetet reszelni  Laci atyának  barátai, a JTMR informatikai osztályáról.

LITURGIKUS REND A HÉTEN

* Február 12., Hétfő – Köznap

 –  7:00 Szentmise; Utána szentségimádás egész nap és éjjel.

* Február 13., Kedd – Köznap

– 7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás hajnali egyig; 17:15 Rózsafüzér

* Február 14., Szerda – Hamvazószerda 

–  7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás 22:00-ig; 17:15 Rózsafüzér és Szt József imádság. 19:30 Szentmise

* Február 15., Csütörtök Köznap vagy La Colombiėre Szent Kolos áldozópapemléknap

– 7:00 Szentmise; Szentségimádás 20:30-ig; 

* Február 16., Péntek – Köznap

– 6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise; 17:15 Keresztúti ájtatosság

* Február 17., Szombat – Köznap vagy  A szervita rend hét szent alapítója– emléknap

8:00 Szentmise; 17:45 Rózsafüzér; 18:30 Angol nyelvű szentmise

* Február 18., Vasárnap – Nagyböjt 1. vasárnap 
– 7:30 Gyóntatás; 8:00 Szentmise; 10:00 Családos szentmise; 18:30 Szentségimádás és gyóntatás; 19:30 Szentmise

SZENTMISESZÁNDÉKOK 

● Február 12. hétfő: 700 Hivatásokért
● Február 13. kedd: 700 Az Egyház és a Jézus Társasága Szükségleteiért
● Február 14. szerda: 700      1930 
● Február 15. csütörtök: 700 A jótevőkért
● Február 16. péntek: 700 Generális szándékára
● Február 17. szombat:  800 + Anna, é. és + családtagok; 1830  
● Február 18. vasárnap: 800 + lelki atyákért; 1000 + szülők, nagyszülők és keresztszülők;  1930  + iskolatársak