Értesítő

Mi hol keressük a feltámadt Jézust? Valamilyen különleges eseményben, valamilyen látványos vagy feltűnő vallási megnyilvánulásban, kizárólag az érzelmeinkben és érzéseinkben? Vagy a közösségben, az Egyházban, elfogadva a kihívást, hogy az Egyházban maradjunk, még ha az nem is tökéletes? Összes korláta és bukása ellenére, melyek a mi korlátaink és bukásaink, Anyaszentegyházunk Krisztus teste; és ott, Krisztus testén találhatók – ma is és mindörökre – az ő szeretetének legnagyobb jelei.

De kérdezzük meg magunktól, vajon ennek a szeretetnek a nevében, Jézus sebeinek nevében hajlandók vagyunk-e kitárni karunkat azok előtt, akiket megsebzett az élet, senkit sem kizárva Isten irgalmából, hanem mindenkit befogadva: testvérként és nővérként. Isten mindenkit befogad, Isten mindenkit elfogad!

Mária, az irgalmasság anyja, segítsen bennünket, hogy szeressük az Egyházat, és mindenkit befogadó otthonná tegyük! – Ferenc pápa, 2023. április 16.

MEGBESZÉLÉS CSOPORTVEZETŐKKEL ÉS ÖNKÉNTESEKKEL

Hétfőn, április 24-én, szeretettel várok minden csoportvezetőt, és hívok minden önkéntest a következő időszak átbeszélésére és megtervezésére. Találkozzunk a hittanteremben 16:30-tól 17:30-ig. Köszönök minden eddigi és további együttműködést! – Laci atya

ZARÁNDOKLAT A PÁPAI SZENTMISÉRE

Április 30-án, vasárnap, a budapesti Kossuth téri pápai szentmisére sok más szegedi hívővel együtt közösen szeretnénk elutazni. A térre 8:15-ig meg kell érkezni, ezért Szegedről a hajnali 4:30-kor induló vonattal indulunk. A szentmise és még a vonat út is ingyenes. Se jegy, se regisztráció nem szükséges a vonat útra sem.

Azért, hogy könnyebben megtaláljuk egymást és a helyszínen a más jezsuita művekhez tartozókat, közös jezsuita sálak készülnek majd az alkalomra.

Ezen a napon templomunkban nem lesz 10 órakor szentmise.

További információk és részletek a pápalátogatásról a hivatalos honlapon találhatóak:  ferenc2023.hu.

VALLÁSKÖZI KEREKASZTAL: VAN-E MEGBOCSÁTÁS?

A Kaszap István Jezsuita Szakkollégium vallásközi kerekasztalt szervez 2023. április 24., 18 órai kezdettel a hittanteremben. A kerekasztal résztvevői: Fazakas Attila római katolikus plébános, Cserháti Sándor evangélikus lelkész, Kendrusz Attila rabbijelölt, Leveles Zoltán Haridzsan hindu szerzetes. Az alkalom témája: Van-e megbocsátás?

IGENT MONDOK – NŐI LELKIGYAKORLAT AKÁR SZEGEDEN IS

Újra, immár harmadik alkalommal, indul a 30 napos online női lelkigyakorlat a Jézus Szíve Társasága szervezésében májusban. Mária életének szemlélésével Igent mondanak a résztvevők arra az életre, amit Istentől kaptak. A naponta érkező lelkigyakorlatos anyagok az Ignác-i imamódokat, zenés és képes imádságokat kínál fel. 

A napi imaidőn túl lehetőség van heti találkozások szervezésére, akár a már meglévő csoportokban. Elek Laci atya külön ajánlásával! További részletek és jelentkezés: https://www.sjc.hu/igent-mondok-noi-lelkigyakorlat-2023

HÁTTÉRIMA SZEGEDEN FERENC PÁPA LÁTOGATÁSÁRA

Szentségimádást tartunk a szegedi folyamatos szentségimádó csoport összefogásában templomunkban most vasárnap 19 órától kezdve egész héten, éjjel-nappal, minden egész órában váltva egymást a következő vasárnapig, április 30-án este 19 óráig. A szentségimádásban résztvevők óránként váltját egymást, mindig egész órakor. https://www.adoratio-szeged.hu/ferencpapa 

SZENT JÓZSEF ÚTON

Bárkinek, aki akár csak egy-egy misén is részt vett nálunk, lehetősége van arra, hogy egy hétig vendégül lássa Szent József szobrát, és naponta elmondva a szoborral érkező kis imát kérje az Urat templomigazgatóságunkért, közösségeinkre. Feliratkozási lehetőség a sekrestyében vagy az irodában. Szent József járjon közben értünk, ő erősítse, építse, javítsa közösségünk és családjaink lelki házait!

TAIZEI IMAÓRA – ÁPRILIS 27. 19:30

Most csütörtökön, április 27-én, ismét Taizéi imaóra lesz templomunkban a szkóla vezetésével este 19:30-tól az egy hetes szentségimádás keretében. Szeretettel várjuk a testvéreket!

BOHÁN BÉLA ATYA

Béla atya pénteken újra kórházba került, de már újra stabilan van. A következő időben Deszken a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházában gyógyulgat és erősödik. Új épület, 3. emelet, 317-es szoba. Imádkozzunk érte!

A PÁPAI SZENTMISÉRŐL 

A szentmise reggel fél tízkor kezdődik, de 8:15-re meg kell érkezni a térre. A mise előtt a Szentatya a pápamobillal körbemegy a téren és köszönti a híveket.
Az igeliturgiát Ferenc pápa vezeti, viszont az áldozati liturgiát már Erdő Péter bíboros.
Az igeliturgia nyelve a latin lesz, mint ahogy a szentmise kánonja is latinul hangzik majd el. Ugyanakkor az összes többi rész – például a Hiszekegy is – magyarul lesz, mint ahogy az énekek is. A hívek könyörgései a Magyarországon élő kisebbségek nyelvein lesznek, tehát németül, szlovákul, románul, horvátul, szlovénul és – a menekültekre való tekintettel – ukránul.

A PÁPALÁTOGATÁS HIVATALOS DALA

Az Ignác, a lelkek lovagja musical egyik dalából lett a pápalátogatás hivatalos dala: Camino – Krisztus, a jövőnk, ami Vízy Márton és Tóth Dávid Ágoston alkotása. Ezt a musicalt néztük meg közösen mi az Erkel színházban amikor a miskolci jezsuita gimnázium diákjai előadták. A dal, amely a kitartásról és a sötétség felett aratott győzelemről szól, olyan történelmi pillanatban csendül fel, amikor Ferenc pápa minden jóakaratú embert a béke előmozdítására szólított fel. Szimbolikusan mindannyian Szent Ignác zarándokútját járjuk egész életünkben.

A jezsuita diákok előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=XJTEqmCEOoQ
A hivatalos változat: https://www.youtube.com/watch?v=8huTGvTEP-0 

LITURGIKUS REND A HÉTEN

* Ápr. 24., Hétfő – Húsvéti idő, 3. hét vagy Szent György vértanú en; vagy Sigmaringeni Szent Fidél áldozópap és vértanú – en

 –  7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap és éjjel; 17:15 Rózsafüzér 

* Ápr. 25., Kedd – Szent Márk evangélista – ünnep  
–  7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap és éjjel; 17:15 Rózsafüzér; 20:45 Énekelt befejező imaóra a szkóla vezetésével

* Ápr. 26., Szerda – Húsvéti idő, 3. hét

 – 6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap és éjjel; 17:15 Rózsafüzér és Szent József imádság

* Ápr. 27., Csütörtök Kaníziusz Szent Péter, áldozópap és egyháztanító,

a Közép- és Keleteurópai asszisztencia védőszentje – jezsuita emléknap

 – 7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap és éjjel; 19:30 Taize-i imaóra

* Ápr. 28., Péntek – Húsvéti idő, 3. hét vagy Szent Anzelm püspök és egyháztanító

 –  6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap és éjjel

* Ápr. 29., Szombat – Húsvéti idő, 3. hét vagy Chanel Szent Péter áldozópap és vértanú en; Montforti Grignion Szent Lajos Mária áldozópap – en

 – 7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap és éjjel; 18:30 Előesti szentmise

* Ápr. 30., Vasárnap – HÚSVÉT 4. VASÁRNAPJA 

 – 8:00 Szentmise; 10:00 NINCSEN Szentmise – pápai szentmise Bp.en; Szentségimádás egész este hétig; 19:30 Szentmise

SZENTMISESZÁNDÉKOK

● Április 24. hétfő: 700 András és családja

● Április 25. kedd: 700 Az Egyház és a Jézus Társaság szükségleteiért

● Április 26. szerda: 700 Hivatásokért

● Április 27. csütörtök: 700 + Mária

● Április 28. péntek: 700 + Margit 

● Április 29. szombat: 700 + Juray, Gunda és Király családok lü.; 1830 é. családtagokért● Április 30. vasárnap: 800 ++ Éva és Rozália lü., valamint a Müller, Mándoki és Lobanov család é. és + tagjaiért; 1930 + szülőkért