Értesítő

Matteo Ricci segített másokon, alázatosan élt, egyáltalán nem érdekelték a rangok és az anyagiak, ami sok kínai tanítványát és barátját késztette a katolikus hit felvételére. Mert láttak egy igen értelmes, igen bölcs, igen – a szó jó értelmében – dörzsölt embert, aki képes volt előrevinni a dolgokat, s ráadásul mélyen hívő, és azt mondták: »Igaz, amit hirdet, mert olyan ember mondja, aki tanúságot tesz: saját életével tesz tanúságot arról, amit hirdet.« Az evangéliumhirdetők koherens életviteléről van szó. Ez mindannyiunkra vonatkozik, akik keresztények s ezért evangéliumhirdetők vagyunk. Kívülről fújhatod a hiszekegyet, sorolhatod az összes hittételt, de ha életed nem áll összhangban azzal, amit vallasz, akkor az semmit sem ér.

Ami az embereket vonzza, az a koherens tanúságtétel: nekünk, keresztényeknek meg kell élnünk azt, amit mondunk […]

[Mattero Ricci] nagy ember, igen, mert nagy tudós; nagy ember, mert bátor; nagy ember, mert sok könyvet írt, de mindenekelőtt azért nagy, mert koherensen élte hivatását, koherens volt ahhoz a vágyához, hogy Jézus Krisztust kövesse.

Testvéreim, ma mi is tegyük fel magunknak a kérdést: »Én koherensen élek-e, vagy csak úgy-ahogy?«

Ferenc pápa katekézise, 2022. május 31.

„PÉTER, JÁNOS FUSSATOK…” – JÚNIUS 10.

Június 10-én (szombaton) délután megtartjuk a már hagyományos húsvéti futásunkat. 

Jelenlegi programtervezet: 14 órától regisztráció, bemelegítés, krumplipucolás a jezsuita templomnál. 15:00-15:30 között indulnának útra a zarándokok a maguk választotta eszközzel (gyalog / futva / rollerrel / biciklivel / tömegközlekedve) először Alsóvárosra, majd a Dómhoz. A cél ismét a Szent József templom, ahol közös játék, beszélgetés és lakoma (parikáskrumpli) zárja a programot. A szervezésbe bekapcsolódik a belvárosi plébánia is. Mindenkit szeretettel várunk! Azokat is, akik „csak” a főzésre és a játékokra, beszélgetésre tudnak jönni!

Regisztráció már előzetesen az internetes űrlapon vagy a sekrestyében!

ÚJ TÁMOGATÁSI FORMA

A magyar jezsuita rendtartomány új támogatási formát indított el, aminek egyik első használói mi lehettünk. A készpénzes persely adományok, a bankautomatás adományok ill. POS bankterminálos befizetések, és a banki átutalás után most már lehetőség van online, az interneten keresztül, biztonságos módon adományt adni jezsuita műveknek, így nekünk is. Be lehet állítani havi vagy negyedéves automatikus adományt is. A rendszeresre állított adomány a legnagyobb segítség számunkra, legyen akármilyen kicsi összegű is az. Templomunknak az alábbi linken lehet adományozni:
https://jezsuita.hu/gyujtes/a-szegedi-nyitott-kapukert 

Itt szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a szegedi Kaszap István Jezsuita Szakkollégiumnak most talán nagyobb szüksége van támogatásokra mint saját magunknak. A gáz és villany árának egekbe szállása miatt kifeszített költségvetésen túl beütöttek nem várt kiadások beázások és kötelező biztonsági fejlesztések (fi relé, füstérzékelők stb.) okán. Támogassuk meg kollégiumunkat:

https://jezsuita.hu/gyujtes/ovjuk-ne-hagyjuk-azni-a-szegedi-jezsuita-szakkollegium-epuletet

MEGJELENT A SZÍV JÚNIUSI SZÁMA: TÖBBRE VAGYUNK KÉPESEK

Többre vagyunk képesek – ez A Szív magazin júniusi számának alapgondolata. Pólival, azaz Dávid Szaniszlával, készült beszélgetésen túl például ajánljuk a címlapriprotot amelyben  Máltai Manufaktúra termékein keresztül ismerjük meg, hogyan teremtenek kitörési lehetőséget a halmozottan hátrányos körülmények között élőknek a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. 

Vedd és olvasd!

BERUHÁZÁSOK ÉS FELÚJÍTÁSOK

A jezsuita tartományfőnökünk – miután meghallgatta tanácsadóit – jóváhagyta azt, hogy templomunkban hibrid napelemes rendszer épüljön ki a külső energiafelhasználásunk csökkentése végett. Ennek költségét a rendtartomány vállalta. Árajánlatok bekérése már meg is történt, de a beruházás sajnos várhatóan el fog húzódni.

Az ajándékba kapott konyhaszekrény kapcsán felmérjük a konyha további felújítási szükségleteit (bontás, vakolás, burkolás, csempézés, kiállások, festés, stb.). Ezek költségét nekünk kell állnunk. Szívesen fogadunk célzottan erre adományokat és amit csak lehet hozzá tesszük a templomi költségvetésből is. (Végülis annak is legalább 85%-a különféle adományokból van.) 

A Szent Ignác kápolna tisztasági festését és apró alakítását is el fogjuk végezni. De – nem a fontossági sorrend miatt – először legyen meg a konyhánk. És majd utána jöhet a következő lépés.

Bízom benne, hogy mindez a fizikai fejlődés és szépülés eltörpül majd közösségünk egészének, és minden egyes tagjának a lelki fejlődése mellett!

LACI ATYA TÁVOL

A héten csütörtökön a Jezsuita Menekültszolgálat munkatársainak tart Laci atya továbbképzést munkatársaival gyermekvédelmi témában az Emberi Méltóság Stratégia  keretében. Imádkozzunk értük!

BOHÁN BÉLA ATYA TEMETÉSE

Bohán Béla jezsuita atya temetése Budapesten a Jézus Szíve Jezsuita Templomban lesz 2023. június 14-én, szerdán, 12 órakor. A szentmise főcelebránsa: András Attila SJ, tartományfőnök. Szónok: Tőkés György SJ. Temetést vezeti: Majnek Antal, nyugalmazott kárpátaljai püspök. 

Szegedről a 8:45-ös vonattal indulhatunk közösen, amire mindenki maga vegye meg a jegyét. Budapesten egy-egy BKV jegy kell (350Ft) eljutni a templomig és vissza a Nyugati pályaudvarra. 

Jelentkezés a sekrestyében, ami nem kötelező, de segít a tervezésben és az esetleges csoportos helyfoglalásban.

A temetés előtti nap, kedden, 18:30-kor Béla atyát szentmisével búcsúztatjuk templomunkban.

SZENT JÓZSEF ÚTON

Bárkinek, aki akár csak egy-egy misén is részt vett nálunk, lehetősége van arra, hogy egy hétig vendégül lássa Szent József szobrát, és naponta elmondva a szoborral érkező kis imát kérje az Urat templomigazgatóságunkért, közösségeinkre. Feliratkozási lehetőség a sekrestyében vagy az irodában. Szent József járjon közben értünk, ő erősítse, építse, javítsa közösségünk és családjaink lelki házait!

LITURGIKUS REND A HÉTEN

* Június 4., Hétfő – Szent Bonifác püspök és vértanú emléknap; 

 –  7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap és éjjel; 17:15 Rózsafüzér 

* Június 6., Kedd – Köznap vagy Szent Norbert püspök emléknap
–  7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás éjfélig; 17:15 Rózsafüzér

* Június 7., Szerda – Köznap

 – 6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise; 17:15 Rózsafüzér, Szent József imádság

* Június 8., Csütörtök Berthieu Szent Jakab, áldozópap és vértanú jezsuita emléknap

 – 7:00 Szentmise; Napközben szentségimádás este kilencig.

* Június 9., Péntek – Köznap vagy Szent Efrém diakónus és egyháztanító vagy De Anchieta Szent József, jezsuita áldozópap– emléknap

 –  6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise

* Június 10., Szombat – Köznap

 – 7:00 Szentmise; 18:30 Előesti szentmise

* Június 11., Vasárnap – KRISZTUS SZENT TESTE ÉS VÉRE főünnepe  – 8:00 Szentmise; 10:00 Családos szentmise; 18:30 Szentségimádás és gyóntatás; 19:30 Szentmise

SZENTMISESZÁNDÉKOK

● Május 29. hétfő:   700 + Juray, Gunda és Király családok lü.

● Május 30. kedd:   700 + szülőkért, nagyszülőkért

● Május 31. szerda:   700 Katalinért

● Június 1. csütörtök:   700 hálából a család egységéért

● Június 2. péntek:   700 Édesanya halálának 5. évf. 

● Június 3. szombat:   700 ++ Erzsébet és Carmina és a tisztuló lelkekért;

1830 József, Kitti, Dénes és Márk

● Június 4. vasárnap:  800 + Éva, é. és + családtagok;1000 Katalinért és Szaniszláért; 1930 + Mária é. és + családtagok