A 2023-as nagyböjti lelkigyakorlat már elindult. Újabb ilyen lelkigyakorlat nálunk majd adventben indul.

Negyven napos nagyböjti kihívásra invitálunk, amiben a résztvevők vállalják, hogy a közös vonalvezetést követve naponta egy órát imádkoznak, hetente részt vesznek egy megosztáson és útmutatáson, kéthetente személyes beszélgetésen mindezt nagyböjt második hetétől húsvét első hetéig.

A nagyböjti idő szép lehetőség arra, hogy imaéletünket felfrissítve, napi szentírási imával kapcsolódjunk mégjobban Istenhez. A készületnek klasszikus lehetősége a lelkigyakorlat, amikor elvonulva hétköznapi teendőinktől egészen az Isten-kapcsolatunknak szentelünk néhány, akár harminc napot. A dobogókői Manréza és a püspökszentlászlói Életrendezés Háza számos személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlatot hirdet meg minden évben.

A lelkigyakorlatok egy különleges formája, amikor nem szakadunk el a hétköznapoktól, hanem pont a mindennapok gyakran sűrű és lelkünket is megerhelő világában keressük mindenben az Isten jelenlétét. A mindennapok lelkigyakorlata nem csupán egy engedmény az elfoglaltaknak, hanem varázslatos helye a hétköznapi isten-találkozásoknak.

A lelkigyakorlatozó vállalása

  • Minden nap 1 órát rászán az imaéletére a megadott imatémákkal. Az imák formája főként szentírási ritmikus ima vagy Ignác-i szemlélődés. Ezekhez kapnak segítséget a lelkigyakorlatozók.
  • Hetente eljön a csoportos találkozóra, ahol mindenki megoszt az elmúlt hét saját imatapasztalatából. Valamint a lelkigyakorlat vezetői iránymutatásokat adnak a következő hétre.
  • Két hetente – külön egyeztetett időpontban – személyesen találkozik a lelkigyakorlat egyik kísérőjével, akinek beszámol imatapsztalatairól, hogy a kísérő segíthesse további útját a lelkigyakorlaton.

2023. nagyböjti hétköznapok lelkigyakorlata

  • Napi imádság napjai: Március 5-től (Nagyböjt II. vasárnapja), április 16-ig (Húsvéti II. vasárnapja)
  • Kiscsoportos találkozók: a Szent József templom hittantermében általában hétfőnként 18 órakor. Időpontok: márc. 6, márc. 13, márc. 21 (kedd!), márc. 27, ápr. 3, ápr. 11 (kedd!) 18 órakor
  • Két hetente személyes beszélgetés a kísérőkkel (Szőcs László SJ, Elek László SJ) az első húsz résztvevő számára. (Több jelentkező esetén is igyekszink majd valahogy megadni ezt a lehetőséget további kísérők bevonásával.)
  • A jelentkezés lezárult. A lelkigyakorlat elkezdődött. Keressen fel minket legközelebb advent elején.
  • A program ingyenes. Támogatásokat a helyszínen hálásan fogadunk.

Azonak akik nem tudnak részt venni a heti megosztásokban bármilyen okból, ajánljuk a dobogókői Manréza online nagyböjti lelkigyakorlatát, ahol lehetőség van online megosztásokra külöjnféle időpontokban, vagy akár egyéni lelkigyakorlatozásra.

https://jezsuita.hu/online-nagybojti-lelkigyakorlat-2023/

A lelkigyakorlatok napi anyagait a Keresztény Élet Közössége (KÉK) állította össze. A program nem azonos a Szent Ignác-i személyesen vezetett nagy harminc napos lelkigyakorlat kilenc hónapra szétnyújtott mindennapok lelkigyakorlatával, bár formájában nagyon közeli ahhoz. Jelentkezésnek nem előfeltétele, de nagyon hasznos ha van a jelentkezőnek korábbi tapasztalata 3-5-8 napos Szent Ignác-i lelkigyakorlattal.