Értesítő

„Mint hangsúlyoztam: »Az egyházban is nagy szükség van arra, hogy meghalljuk és meghallgassuk egymást. Ez a legértékesebb és legéletigenlőbb ajándék, amit egymásnak nyújthatunk«. Az előítéletek nélküli, figyelmes és nyílt meghallgatás Isten stílusa szerinti beszédet eredményez, amelyet a közelség, az együttérzés és a gyengédség táplál. Az egyházban sürgető szükségünk van a kommunikációra, amely meggyújtja a szíveket, balzsam a sebekre, és amely fényt vet testvéreink útjára. Egy olyan egyházi kommunikációról álmodom, amely tudja, hogyan engedje magát a Szentlélek által vezetni, amely szelíd és ugyanakkor prófétai, amely tudja, hogyan találjon új utakat és eszközöket a csodálatos igehirdetéshez, amelyre a harmadik évezredben hivatott. Egy olyan kommunikáció, amely az Istennel és a felebaráttal, különösen a legrászorultabbakkal való kapcsolatot helyezi a középpontba, és amely tudja, hogyan kell meggyújtani a hit tüzét, ahelyett, hogy az önreferenciális identitás hamuját őrizné. Egy olyan kommunikációs forma, amely a hallgatásban alázaton, a beszédben pedig parrhesia-n alapul, és amely soha nem választja el az igazságot a szeretettől.” – Ferenc pápa a tömegtájékoztatás 57. világnapja alkalmából

TAIZÉI IMAÓRA – MÁJ. 18. HELYESBÍTÉS: MÁJUS 25.

A héten csütörtökön a kitett Oltáriszentség előtt Taizei imaóra lesz templomunkban 19:30-tól. 

NEVELŐS GÁBOR SJ PAPSZENTELÉSE – MÁJUS 20.

Ternyák Csaba egri érsek május 20-án, 11 órakor pappá szenteli Nevelős Gábor SJ diakónust Miskolcon, a jezsuiták Isteni Ige-templomában. Imádkozzunk a szentelendőért és további jezsuita hivatásokért.

EGYHÁZMEGYEI ZARÁNDOKLAT ÓFÖLDEÁKRA – MÁJUS 20.

Egyházmegyénk Pasztorális Helynökségének szervezésében idén is lesz Óföldeáki Zarándoklat és Találkozó, amelynek időpontja 2023. május 20. szombat lesz. A gyalogos zarándoklat szegedi indulása Szeged-Algyő Szent Anna templomtól 7:30 lesz, cc. 25 km.
Program és regisztráció: https://corunum2020.hu/index.php/zarandoklat-2023/

PÜNKÖSDI KILENCED – MÁJUS 19 – 27.

Az idei Pünkösdi kilencedünk témája: a Szentlélek ajándékai egyéni életünkben.
A kilenced napjaiban CSAK ESTE LESZNEK SZENTMISÉK, a reggeli szentmisék elmaradnak (hétköznap és szombat 18:30, vasárnap 8 és 10 óra, 19:30). 
A misék egy részén vendég énekkarok szolgálnak majd és vendégek (atyák, szerzetesek, szerzetesnővérek) tesznek tanúságot arról, hogy a Szentlélek milyen ajándékait fedezték fel saját életükben.
A szentmisék után várunk mindenkit a hittanterembe egy szerény agapéra és a tanúságtevőkkel beszélgetésre.
A miserend (misézőkkel, vendégekkel, énekesekkel, gyóntatóval) elérhető a honlapon.

JEZSUITA ATYÁK TÁVOLLÉTE

Elek Laci atya – A héten lesz az Ignác, Hova Sietsz? vetélkedő döntője …. aminek egyik főszervezőjeként Laci atya is végig kíséri a döntő előkészületeit és magát a nagy eseményt is. Élőben mérik össze képességeiket az Ignác, Hova Sietsz? vetélkedő döntőjébe bejutott csapatok május 19-én Budapesten. Idén tavasszal Kárpát-medencei vetélkedőt hirdettek diákoknak és felnőtteknek a magyar jezsuiták, melyre 169 csapat, 751 ember nevezett. A résztvevők korosztályok szerinti kategóriákban oldottak meg a szórakoztató feladatokat, miközben játszva ismerkedtek Loyolai Szent Ignác életével és a Jézus Társaságával.
Valamint május 18-án délután a Szent István Könyvhét keretében Laci atya könyvének lesz bemutatója és dedikálása.

Bohán Béla atya – Imádkozzunk Béla atyáért, aki továbbra is Deszken van a tüdő kórházban (C épület, 317-es szoba).

ADOMÁNYGYŰJTÉS A TISZAVIRÁG KÖZÖSSÉG SZÁMÁRA

Május 21-én vasárnap adománygyűjtést szervez a Tiszavirág közösség a nyári táborára a szentmisék végén.
A Tiszavirág közösség 13. éve a Hit és Fény Alapítvány részeként működik. A Hit és Fény egy ökumenikus, önkéntes szerveződésű közösség fogyatékossággal élő személyek és családjaik számára. A Tiszavirág név arra utal, hogy mindannyian kibontakozásra és az élet nem látványos, rejtett csodáinak felfedezésére és megtapasztalására vagyunk meghívva. A név a közösség szegedi gyökereit is tükrözi. A Tiszavirág tábor célja a közösségi célok mellett a hétköznapokból történő kiszakadás, a kapcsolatok és közösségi élmény elmélyítése, egy különleges, impulzusokkal és tapasztalatokkal teli közös nyaralás.

„Hálásan köszönjük, hogy ezekben az években mellettünk álltak és nagylelkűen támogattak minket. Május 21-én is örömmel fogadjuk a kedves hívek anyagi támogatását céljaink eléréséhez és várjuk a személyes találkozást Önökkel!”

SZENT JÓZSEF HACKATHON – 

KERESZTÉNY INFORMATIKAI MŰHELY – 2023. JÚNIUS 9 – 11.

Keresztény informatikai napokat hirdetünk Szegedre a jezsuita templomigazgatóságra.
A hétvége fő célja, hogy lendítsünk egyet a kereszténység digitális jelenlétén egy-két lehatárolható projekt megvalósításával ill. bővítésével. Programozókon kívül valamennyi informatikai háttérrel rendelkező fordítókat és térinformatikusokat is szívesen látunk az ország egész területéről.
A hétvége másik célja, hogy keresztény fejlesztők, programozók, általában „kockák” jobban megismerjük egymást, örömeinket és nehézségeinket a témában. A családbarát hétvégén gyerekvigyázást és gyerekprogramokat is szervezünk.
A programok részletei facebook ill. weboldalunkon találhatóak.

„PÉTER, JÁNOS FUSSATOK…” – JÚNIUS 10.

Június 10-én (szombaton) – megtartjuk a már hagyományos húsvéti futásunkat. A korábbi évekkel ellentétben a húsvéti futás délután kerül megrendezésre.
Lehet majd futni, sétálni, kerékpározni, gördeszkázni vagy bármilyen más eszközön útra kelni. A hagyományos útvonalat kiegészítve a Szent József-templom – Alsóvárosi Ferences templom – Dóm – Szent József templom útvonalat fogjuk bejárni.

A „verseny” után nagy bográcsban paprikás krumplit főzünk és közös játékokkal, piknikezéssel, beszélgetéssel tölhetjük a délutánunkat. Mindenkit szeretettel várunk!

SZENT JÓZSEF ÚTON

Bárkinek, aki akár csak egy-egy misén is részt vett nálunk, lehetősége van arra, hogy egy hétig vendégül lássa Szent József szobrát, és naponta elmondva a szoborral érkező kis imát kérje az Urat templomigazgatóságunkért, közösségeinkre. Feliratkozási lehetőség a sekrestyében vagy az irodában. Szent József járjon közben értünk, ő erősítse, építse, javítsa közösségünk és családjaink lelki házait!

LITURGIKUS REND A HÉTEN

* Máj. 15., Hétfő – Húsvéti idő, 6. hét 

 –  7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap és éjjel; 17:15 Rózsafüzér; 17:30 Litánia

* Máj. 16., Kedd – Bobola Szent András, áldozópap és vértanú, a Közép- és Keleteurópai asszisztencia társvédőszentje – jezsuita ünnep

–  7:00 Szentmise; 17:00 Szentségimádás éjfélig; 17:15 Rózsafüzér; 17:30 Lorettói litánia;  20:45 Énekelt befejező imaóra a szkóla vezetésével

* Máj. 17., Szerda – Húsvéti idő, 6. hét vagy B. Scheffler János püspök és vértanú en

 – 6:45 Zsolozsma; 7:00 Szentmise; 17:15 Rózsafüzér, Szent József imádság majd Lorettói litánia

* Máj. 18., Csütörtök Húsvéti idő, 6. hét vagy Szent I. János pápa és vértanú en

 – 7:00 Szentmise; 17:30 Lorettói litánia; Napközben szentségimádás este kilencig. 19:30 Taizéi imaóra

* Máj. 19., Péntek – Húsvéti idő, 6. hét – PÜNKÖSDI KILENCED KEZDETE

 –  NINCSEN REGGELI MISE; 18:15 Litánia; 18:30 Szentmise Pünkösdi kilenced 1. nap

* Máj. 20., Szombat – Húsvéti idő, 6. hét vagy Sienai Szent Bernardin áldozópap en

 – NINCSEN REGGELI MISE; 18:15 Litánia; 18:30 Előesti mise – Pünkösdi kilenced 2. nap

* Máj. 21., Vasárnap – HÚSVÉT 7. VASÁRNAPJA – URUNK MENNYBEMENETELE

 – 8:00 Szentmise; 9:45 Lorettói litánia; 10:00 Családos szentmise; 18:30 Szentségimádás és gyóntatás; 19:30 Szentmise – Pünkösdi kilenced 3. nap

SZENTMISESZÁNDÉKOK

● Május 15. hétfő: 700 Jótevőkért

● Május 16. kedd: 700 + hegymászókért

● Május 17. szerda: 700 é. gyermekért

● Május 18. csütörtök: 700 P. Generális szándékára

● Május 19. péntek: 1830 -. Pünkösdi kilenced

● Május 20. szombat: 1830 hálából édesanyáért Pünkösdi kilenced

● Május 21. vasárnap: 800 -.; 1000 Németh és Kiss család é. és + tagjai lü.;       1930 -. Pünkösdi kilenced