Egyéb kategória

A projekt eredeti célja a szegedi Szent József Római Katolikus Jezsuita Templom elavult villamoshálózatának megújítása és az elavult fénytestek cseréje korszerű energiatakarékos lámpatestekre, továbbá a templom külső homlokzati megvilágosításának megvalósítása és a kiszolgáló helyiségek nyílászárójának cseréje volt. A kiviteli tervekre érkezett ajánlat alapján világossá vált, hogy a pénzügyi keret nem lesz elegendő az elsődleges célok elérésére, és a kialakult gazdasági környezetben a rendtartomány nem tudott többletforrást biztosítani, ezért a rendelkezésre álló információk alapján racionalizálásra került a felújítási projekt, s a gyengeáramú és világítási korszerűsítési fejlesztések mellett elsődlegesen az energiatakarékossági beruházásokra fektettünk hangsúlyt.

A korszerűtlen nagy hőveszteségű nyílászárók cseréje és az elavult, pazarló hőtermelők kiváltására hőszivattyús elvű fűtésre optimalizált klímaberendezések kerültek betervezésre. A megvalósított program eredményeképpen a hívek számára jelentősen javult a vizuális megjelenítés, a hangosítás fejlesztésével az érthetőség a templomtérben. A rendszeres rendezvények terében a fűtés komfortosabb és energiatakarékosabb lett. A kiszolgálóterekben a hőveszteség minimalizálódott. A megújított és egyúttal takarékosabbá váló világítás kiváló fényerőt és egységesebb hatást biztosít. A fejlesztés így komfortban és üzemeltetési költségben is elősegíti a templomi élet működését.

Az eredeti tervnek megfelelően a nyílászárók cseréje megtörtént, a világítás megújult és a régiek helyett új energiatakarékos fényforrások kerültek a templom helységeibe. Illetve az energiapazarló fűtésrendszert új, takarékos fűtő klímarendszerre cseréltük. Az új nyílászárók és hőszivattyús klímaberendezések csökkentik az üzemeltetési költségeket, tekintve, hogy eddig hagyományos gázkonvektorokat használtunk, amelyek szintén elöregedőben voltak. Az új nyílászárók jelentősen növelték az épület hőszigeteltségét, a cserének köszönhetően a felújított termek és a hátsó kápolna között jelentős, mintegy négy-öt fok különbség van még fűtés nélkül is, csupán az új ablakoknak köszönhetően.

A beruházások tételesen: 

  • Gyenge- és erősáramú elektromos hálózat, valamint a hozzátartozó villámvédelem teljeskörű felmérése, felújítási terv elkészítése
  • Kamerarendszer felújítása és bővítése
  • Nyílászárók cseréje a közösségi termekben
  • Templomtér lámpáinak cseréje. 
  • Templomtérben az oszlopokon a hatvanas évek lámpáinak cseréje
  • Hőszivattyús klímák (5db) telepítése a kisebb közösségi termekben
  • Templomtér hangosításának felújítása és bővítése újabb hangfalakkal
  • Templomi programokhoz az üveges régi vetítőgép cseréje modern projektorra

Támogató:
Miniszterelnökség kezelőjeként a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 

Támogatás: 14 850 000 forint
Pályázati azonosító: EEÖR-KP-1-2021/1-000010