Értesítő

Liturgikus rend a héten

* Hétfő – Köznap v. Szent Januáriusz püspök és vértanúemléknap

–  7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap; 17:45 Rózsafűzér; 18:30 Szentmise; Szentségimádás egész éjszakán keresztül.

* Kedd Kim Taegon Szent András áldozópap, Csong Haszang Szent Pál és társaik, koreai vértanúk – Emléknap
–  Szentségimádás a reggeli szentmiséig; 7:00 Szentmise; 17:45 Rózsafűzér; 18:30 Szentmise; Szentségimádás éjfélig

* Szerda Szent Máté apostol és evangélista – Ünnep
–  7:00 Szentmise; 17:45 Rózsafűzér; 18:15 Szent József imádság; 18:30 Szentmise; Utána énekes zsolozsma

* Csütörtök köznap
–  7:00 Szentmise; Napközben szentségimádás; 17:45 Elmélkedések és énekek a szentségimádás alatt; 18:30 Szentmise

* Péntek Pietrelcinai Szent Pio áldozópap – Emléknap
–  6:45 Zsolozsma: reggeli dicséret; 7:00 Szentmise; 18:30 Szentmise zsolozsmával

* Szombat Szent Gellért püspök és vértanú, egyházmegyénk védőszentje – Főünnep
–  7:00 Szentmise; Szentségimádás egész nap; 10:00 ünnepi szentmise a Dómban; 18:30 Előesti szentmise

* Vasárnap – Évközi 26. vasárnap
–  8:00 Szentmise; 10:00 Ünnepi szentmise a Dómban (templomunkban nem lesz szentmise); 18:30 Csöndes szentségimádás; 19:30 Szentmise

Miserend változás októbertől

Ahhoz, hogy jezsuita atyáink hosszú távon is jól segíthessék a közösségünket és valamennyi hívőt (és erre járó nem hívőt), szükséges a heti miserend módosítása. Ezért októbertől hétköznapokon (hétfőtől-péntekig) egyelőre nem lesznek esti misék templomunkban. Helyette a Dóm este hatos miséit ajánljuk. Reggelenként továbbra is várunk mindenkit hétfőtől szombatig reggel hétkor, vasárnap reggel nyolckor. Imádkozzunk és reméljük, hogy a jezsuita közösség majd újra növekedhet Szegeden is, és akkor újra esténként is lehetnek szentmiséink. Köszönjük, ha meg tudják érteni.

A szentmiséken kívüli esti imádságok és ájtatosságok megmaradnak és papjaink rendszeresen részt vesznek ezeken. Például az esti akár énekes zsolozsmák, vagy a csütörtöki vezetett szentségimádás továbbra is megmarad, legfeljebb az időpontjában lesz apróbb módosítás. A következő hetek beszélgetéseiben dőlnek el majd ezek, és itt is adunk majd ezekről tájékoztatás.

A korábban felvett esti miseszándékokat szeretnénk átrakni más alkalmakra. Amelyik esetben ez nem lehetséges, természetesen teljesítjük vállalt kötelességünket.
A fájó változtatás mellett folyamatosan keressük a közösség megerősítésének különféle módjait is. Többek között indulnak vasárnapi misék kisgyermekes családoknak, megújul az egyetemista hittan, keressük a szolgálat új útjait a Karitásszal is. És más terveink is vannak.

Csoportvezetők extra találkozója

Hívok minden csoportvezetőt, hogy kivételesen a hónap utolsó hétfőjén, szeptember 26-án is találkozzunk a szokott 17:00 órától, hogy átbeszélhessük a miserend változtatás okozta átalakulást még október előtt, és eltervezhessük az őszi programjainkat például a közösségi zarándoklatunkat. – Elek Laci atya

Musical Loyolai Szent Ignácról a miskolci diákjaink előadásában

Szeptember 20-án (kedden) közös busszal utazunk Budapestre az Erkel Színházba, ahol Ignác – A lelkek lovagja című, tavaly bemutatott, musicalt nézzük meg közösen. A darabot a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda több mint száz diákja adja elő. Van még néhány hely a buszon. Költség: 6500 Ft. Jelentkezés: a sekrestyében.

Indulás: 14:40-kor a Dugonics téri buszmegállóból.

Katolikus Társadalmi Napok – Szeged

Szegeden rendezik 2022. szeptember 22-25. a Katolikus Társadalmi Napokat, azaz a Kattársat. Előadások, beszélgetések, koncertek, közösségek bemutatkozása, Dóm téri forgatag, Szent Gellért napi ifjúsági játék, és ünnepi szentmisék.

Részletek a kihelyezett plakátokon, szórólapokon és a https://kattars.hu/ oldalon.

Kattárs – Zárómise: Szeptember 25., 10 óra

A Kattárs ünnepi zárómiséjén vegyünk közösen részt a Dómban vasárnap 10 órakor. Találkozó 9:30-kor templomunk előtt, majd 9:40-kor közösen átsétálunk a Dómba. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Dr. Erdő Péter, bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Ezen a napon nem lesz 10 órás szentmise templomunkban!

Vár a fiatalok templomi szkólája

Újult erővel indítjuk templomunk szkóláját, melybe szeretettel várunk minden egyetemista és/vagy dolgozó éveit taposó fiatalt.

A szkóla célja elsősorban a templomi zenei szolgálat (havi egy vasárnapi mise és havi egy taizei imaóra), de időszakos vállalásaink között szerepel az adventi roratekon való éneklés (nem az összesen 😉 ) és a nagyobb ünnepekhez kötődő esetleges zenei szolgálat.

A kórus profilja elsősorban magyar és latin nyelvű gregorián, népénekek valamint középkori egyházi zene, de a taizei énekek is intenzív részét képzik a programunknak, melyre hangszeren játszani tudókat is nagy szeretettel várunk!

Nem utolsósorban pedig fontosnak látjuk a szkóla közösséggé alakulását, így közösségi események is várhatók az év során.

A kórus aktívan szeptember közepétől a tanítási év végéig működik. Alapvetően, mivel a közös énekléshez összeszokottság is szükséges, szeretnénk kitartó tagokra építeni, de ha épp csak az imaórákra és azok próbáira jutsz el, ne tartson vissza, időnként is szívesen látunk!

A próbák várhatóan kedd este 19.30-tól lesznek, az első próba szeptember 20-án, az udvari teremben lesz. (Dáni utca 3., zöld kiskapu).

Jelentkezni, kérdést feltenni az alábbi elérhetőségen tudtok: [email protected], 06205015219. Vagy egyszerűen eljöttök az első próbára! 🙂

Szeretettel várunk! Haramza Klári, Bauer Dávid

Indul az egyetemista hittan

Heti közösségi alkalmakra hívjuk az egyetemistákat keddenként 19:30-tól. Lesznek imák és beszélgetések hitünkhöz kapcsolódó kérdéseinkről, hogy hitünk és életünk összeforrjon és egymást segítve vezessen minket egy másokért is élő teljes élet felé az Úrral. Legközelebbi közös találkozónk szeptember 27-én lesz.
A mostani héten a KATTÁRS esti programjain vehetünk részt: hétfőn Az utolsó vacsora vetítésén, kedden a Hungary Helps bemutatkozásán, szerdán a hit és tudomány illetve az élethez való jog és az önrendelkezés joga feszültségének előadásait ajánljuk. Részletek: https://kattars.hu/szeged-2022

Vendégeink voltak: Waigand Közösség

Múlt vasárnap Budapestről érkezett az a közösség, ahol én, Elek Laci atya is felnőttem. Én is és a vendég közösség is nagyon köszöni közösségünk szívélyes vendégfogadását. „Ilyen emberekkel és közösséggel körülötted, irígylésre méltó dolog papnak lenni” – mondták nekem. Köszönöm!

Szentmise kisgyermekes családoknak

Októbertől szeretettel várunk minden kisgyermekes családot vasárnaponként a 10 órás szentmisére. Rövid prédikációval, egyszerű szentmisemagyarázatokkal, a kisgyermekek bevonásával készülünk a felnőttek lelki szükségletéről sem elfeledkezve. A szentmise után ministráns készület egészen kicsiknek is, a felnőtteknek pedig közös kávézás. A heti készületet segítő feladatokra feliratkozás a megújult honlapunkon keresztül: https://szentjozsef.jezsuita.hu/gyerekmise 

Csoportjaink

* Karitasz csoport – Nagylelkű és tevékeny munkatársakat keresünk.

* Szent Mónika csoport – hétfőnként este, a szentmise után. /Patakiné Tóth Katalin/

* Szemlélődő csoport imaórája – hétfőn este fél 8 órakor a rendház közösségi terében.

/Szentírási elmélkedés – párbeszéd Istennel – csend –közösség/. /Justinné Géczy Ágnes/

* Keresztény Élet Közössége – minden hónap 1. és 3. hétfőjén, este fél 8-kor (rendház).

* Gerinctorna Csoport – kedden 18 00 – tól a rendházi meditációs teremben.

* Egyetemista hittancsoport – első alkalom: szept. 27, kedd, 19:30, a hittanteremben.

* Fiatalok templomi szkólája – kedden 19:30-tól az udvari teremben.

* Dolgozó fiatalok csoportja – csütörtökönként öt órától. Alatta gyerekvigyázás.

* AA Klub – szerdán este 6 órakor az udvari teremben.

* Meditációs csoport /1–2/ csütörtök reggel 7 45 és péntek reggel 7 45 – a rendházi

meditációs teremben (Bólyai u. 22.)

* Családi Csoport – kéthetenként, péntek este 6 órakor a hittanteremben.

* Szent Zita Csoport – Közösségi takarítás és kávézás péntekenként a reggeli mise után.

Szentmiseszándékok

● Szeptember 19. hétfő: 700 Zsolt gyógyulásáért; 1830 Király család é. tagjaiért

● Szeptember 20. kedd: 700 Király család é. tagjaiért; 1830 Király család é. tagjaiért

● Szeptember 21. szerda: 700 + édesapa és + nagyszülők; 1830 + Édesapa és a Király család é. tagjaiért

● Szeptember 22. csütörtök: 700 Király család é. tagjaiért; 1830 Király család é. tagjaiért

● Szeptember 23. péntek: 700 é. gyermekért és családjáért; 1830 család fiatal tagjaiért

● Szeptember 24. szombat: 700 ;1830 + Kiss Mária